„Am sărit peste şapte garduri prin sat ca să mă ia de nevastă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe i-a scris Mariei în tinereţe scrisori de dragoste pe care le mai păstrează şi acum
Gheorghe i-a scris Mariei în tinereţe scrisori de dragoste pe care le mai păstrează şi acum

Maria Stanciu, din Prisăcani, îşi aminteşte cum s-a îndrăgostit de Gheorghe, în urmă cu jumătate de veac. Cum s-au căsătorit fără voia părinţilor, cei doi, săraci lipiţi, au construit totul cu mâna lor, iar dragostea le-a fost cel mai preţios lucru din lume.

Povestea de dragoste a Mariei (72 de ani) şi a lui Gheorghe Stanciu (78 de ani) poate concura cu cele mai celebre romane romantice. Ea, fiică de chiaburi, iar el un simplu fecior de ţărani s-au iubit încă din copilărie.

„Eram vecini în sat la Prisăcani. L-am iubit de când eram o copiliţă de 13-14 ani, dar el nici nu se uita la mine. Era mai mare cu şase ani şi umbla numai cu fete şi băieţi de vârsta lui“, îşi începe povestea vieţii tanti Maria. Varianta lui nea’ Ghiţă este însă alta, plină de romantism.

Cum a fugit la el

„Cum să n-o plac? Îmi fugeau ochii numai după ea, pe la hore unde dansam. Şi la biserică o vedeam cum păşeşte cu atenţie atunci când îmi simţea privirea aţintită spre dânsa. Am ştiut de la început că va fi a mea toată viaţa“, spune bărbatul cuprins de emoţie.

Într-o seară de duminică, pe când Maria avea doar 16 ani, vecinul ei, cu inima înflăcărată, s-a furişat la adăpostul întunericului, în camera unde dormea aleasa inimii lui. „Am simţit o mână pe piept şi am crezut că era un frate de-al meu. Am deschis ochii, l-am văzut pe Gheorghe şi atunci m-a sărutat cu foc. M-au trecut fiorii de emoţie pentru că era primul bărbat care mă săruta“, mărturiseşte femeia.

În câteva secunde, iubitul i-a şoptit la ureche să fugă cu el ca să se căsătorească, dar fata era deja promisă de părinţi unui alt bărbat.

„După numai patru zile, într-o joi, am aflat că mama şi tatăl ei îi făcuseră bagajele s-o mărite cu unul din Osoi. Flăcăul acela venise deja s-o ia din sat pentru că nunta era stabilită pentru următoarea duminică“, îşi aminteşte nea’ Gheorghe. Planurile au fost date însă peste cap chiar de tânăra Maria.

Dragoste cu poliţia la poartă

„Le-am zis alor mei că mai bine mă arunc în fântână decât să mă duc cu băiatul ăla. M-am furişat pe după şură şi am apucat-o către casa lui Gheorghe, dar nu pe uliţă. Am sărit şapte garduri ca să mă ia el de nevastă“, spune fericită ieşeanca. Când au văzut că Maria nu e de găsit, părinţii fetei au căutat-o prin sat cu poliţia. „Ofiţerii care au venit imediat la Gheorghe acasă m-au întrebat dacă m-a silit cineva să ajung acolo. Le-am spus că-l iubesc şi mă mărit cu dânsul. Atunci, m-au lăsat în pace“, îşi mai aminteşte Maria Stanciu. După câteva zile de când s-a ascuns la Gheorghe acasă, cei doi s-au căsătorit. De atunci, au trecut 54 de ani, dar dragostea lor a rămas la fel de înflăcărată.

„Şi acum ne vorbim cu «matale». Nu ne-am certat şi nu ne-am făcut rău. Avem doi băieţi şi patru nepoţi, care au învăţat de la noi ce înseamnă să te dăruieşti omului iubit“, spune nea’ Gheorghe.

Au împrumutat verighete
Maria şi Gheorghe Stanciu s-au căsătorit pe 8 noiembrie 1956, de Lăsata Secului. Pentru că fata a fugit de acasă şi a rămas fără zestre, iar el avea 20 de prăjini de pământ, au hotărât să împrumute de la nişte vecini două verighete. „Le-am luat ca să ne poată cununa preotul. Apoi, le-am dat înapoi. Nu ne-am cumpărat inele nici în ziua de azi. Nu avem nevoie de simboluri ca să ne iubim“, spune femeia.

Cum văd tinerii dragostea în zilele noastre

Ramona şi Gabi, doi tineri ieşeni, au explicat cum a fost înlocuit sărutul pasional cu îmbrăţişările pe Yahoo Messenger, în secolul vitezei.

O dată cu evoluţia mijloacelor de comunicare s-a modificat şi felul în care tinerii privesc dragostea. Spre exemplu, în trecut îndrăgostiţii îşi trimiteau scrisori de amor, dar locul acestora a fost luat astăzi de sms-uri, e-mail-uri sau mesaje pe messenger. „Dacă munceşti, nu mai ai timp să te vezi cu persoana iubită, astfel încât ajungi să ţii legătura pe internet sau prin telefon. La acest fenomen mai contribuie şi faptul că femeile nu mai stau la cratiţă, ca pe vremuri, ci muncesc la fel de mult ca bărbaţii. Toţi punem cariera pe primul loc“, este de părere Gabi.

Iubirea în capitalism

O altă consecinţă a dezvoltării internetului este aceea că foarte multe cupluri nu se mai întâlnesc pentru prima dată în persoană, ci pe site-urile de socializare. „Foarte multă lume are măcar o persoană cu care a avut o legătură sentimentală după ce s-au găsit pe internet“, susţine şi Ramona.
Noţiunea de „a face curte“ unei fete a suferit şi ea modificări în prezent. „Acum, băieţii apelează la multe cadouri, flori, dar şi la escapade în afara oraşului, mai ales că mobilitatea nu mai este o problemă. Totuşi, mai rar întâlneşti băieţi care să fie romantici în adevăratul sens al cuvântului“, mai spune Ramona.

Trecerea României la capitalism a adus dragostei elemente ce ţin de economia de piaţă. „În ziua de azi, atât în realitate, cât şi pe internet, mulţi caută să se facă vizibili. Din acest motiv, având o «ofertă» atât de variată, este uşor să devii superficial în a alege un partener pentru că mereu mai poţi găsi pe altcineva“, explică Gabi. Acest aspect are susţinere şi din partea fetelor.

„În ziua de azi, foarte mulţi băieţi nu pierd timpul. Dacă văd că lucrurile nu avansează, trec mai departe după nici o săptămână. Dar chiar şi aşa, uitaţi-vă câte cupluri divorţează acum. Oamenii nu mai au răbdare să se cunoască cu adevărat“, încheie Ramona.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite