Zece proiecte pentru Hunedoara anului 2014: ce investiţii au fost lăsate de pe un an pe altul de autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2013 s-a dovedit nefast pentru investiţii în Hunedoara. Mai multe proiecte în care a fost implicată administraţia locală din Hunedoara au rămas în faza de planuri, în timp ce continuarea altora a fost blocată de lipsa fondurilor sau de birocraţie.

Anul 2013 a fost dificil pentru administraţia locală din Hunedoara, care nu a mai dus la bun sfârşit o parte dintre proiectele în care a fost implicată. Reprezentanţii primăriei speră să aibă mai mult noroc în 2014. Zece dintre cele mai importante proiecte pentru comunitatea din Hunedoara, lăsate pe anul 2014, sunt următoarele:

Reparaţiile la Castelul Corvinilor. Din 2010, Ministerul Culturii nu a mai alocat fonduri pentru investiţiile în restaurarea Castelului Corvinilor. Mai multe încăperi din monumentul istoric nu pot fi vizitate din cauza degradării, iar aproape jumătate din suprafaţa acoperişului are nevoie de reparaţii de urgenţă. Reparaţiile urmau să demareze la începutul anului 2013, însă administraţia locală a aşteptat degeaba fonduri de la statul român. Castelul Corvinilor reprezintă una dintre principalele surse de venit la bugetul Hunedoarei.

Ecologizarea ruinelor combinatului. Circa 20 de hectare de teren din vechea platformă siderurgică a municipiului Hunedoara, preluate de primărie de la societatea Ecosid, au fost incluse într-un proiect de ecologizare în valoare de circa 15 milioane de euro. Contractul de finanţare europeană pentru acest proiect a fost semnat în luna mai a anului trecut, iar proiectul va demara, cel mai probabil, în 2014. În Hunedoara, alte 108 hectare ale platformei industriale se află în patrimoniul societăţii Ecosid, însă deocamdată acestea nu pot fi incluse în proiecte de ecologizare.

Ştrandul de un milion de euro. Vechiul ştrand al municipiului Hunedoara este în ruină de peste un deceniu, iar planurile de modernizare a locului de agrement nu au dat niciun rezultat, investiţia nefiind atractivă. În luna noiembrie a anului trecut, consilierii locali din Hunedoara au aprobat întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul de construire a unui nou ştrand, în incinta Stadionului Michael Klien. După calculele reprezentanţilor primăriei, investiţia ar putea avea o valoare de circa un milion de euro şi ar urma să demareze în acest an.

Casa de Cultură. Monumentul din municipiul Hunedoara a intrat în restaurare în urmă cu şapte ani, însă proiectul a fost întrerupt în toamna anului 2012, deoarece firma care a efectuat lucrările a fost acuzată că nu a respectat contractul de execuţie. Totuşi, din luna februarie a anului trecut, Casa de Cultură e redeschisă publicului şi aici au loc din nou spectacole, deşi interiorul necesită lucrări de reparaţii. Mobilierul a rămas cel vechi de cinci decenii şi este deteriorat.

Parcarea castelului. O firmă privată a concesionat un teren de 3.600 de metri pătraţi în zona Castelului Corvinilor şi va construi o parcare privată. Amenajarea parcării urma să demareze în luna august a anului 2013, însă cel mai probabil parcarea va funcţiona doar din acest an. Proiectul e considerat necesar pentru confortul miilor de turişti care vin în weekend-urile aglomerate să viziteze Castelul Corvinilor.

Strada pietonală din centrul Hunedoarei. Transformarea unei porţiuni a Bulevardului Corvin din Hunedoara în arteră pietonală sau a unor străzi din centrul istoric al oraşului în zonă pietonală a fost, de asemenea, amânată.  

Grădina Zoologică. Zoo Hunedoara a fost deschisă publicului în 2013 în doar două zile. Grădina a rămas închisă deşi în decembrie 2012, administraţia locală a făcut recepţia unor lucrări de modernizare în valoare de 400.000 de euro, finanţate de Ministerul Mediului şi primărie. Anul acesta, spun autorităţile locale, zoo parcul ar putea fi redeschis permanent pentru turişti.

Ruinele din Parcul Corvin. Soarta clădirii fantomă construită ilegal pe o suprafaţă importantă din Parcul Corvin nu a putut fi tranşată de administraţia locală nici în anul 2013. Clădirea din parcul hunedorean a fost construită ilegal, după ce în anul 2005, administraţia locală a municipiului Hunedoara a concesionat unei firme private, patronată de un consilier local, peste 30.000 de metri pătraţi din parc, reprezentând jumătate din suprafaţa acestuia. Legea nu mai permite astfel de construcţii în parcuri, însă nici administraţia locală nu a luat până în prezent vreo decizie privind situaţia ruinei.

Investiţii. Anul 2013 nu a adus numărul de locuri de muncă aşteptat în Hunedoara, dimpotrivă rata şomajului a crescut. Companiile mari au ocolit municipiul, iar proiectele care urmau să fie demarate au stagnat. Terenul pe care din 2008 israelienii de la Plaza Centers intenţionau să construiască un mall e oferit celor interesaţi de achiziţii imobiliare, iar ICSH şi Arcelor Mittal au de asemenea zeci de oferte de vânzare a unor imobile, care la fel ca în primul caz nu au atras investitori.

Mocăniţa. Intrat pe ordinea de zi a Conisliului Local la capitolul „diverse” proiectul restaurării traseului mocăniţei dintre Hunedoara şi Govâjdie, în scop turistic, a rămas deocamdată doar la stadiul de propunere.

Vă recomandăm şi:

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj, atacuri ale partizanilor

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

FOTO-VIDEO Frânturi din istoria zbuciumată a celui mai mare combinat siderurgic din Transilvania

„Regele” fierului vechi din Hunedoara: Povestea lui Ovidiu Luca, fierarul care a ajuns milionar din cenuşa combinatului

FOTO Cum a dispărut "Victoria" Călan, una dintre marile uzine ale Transilvaniei

FOTO Imagini rare din istoria zilei de 1 Mai: cum sărbătoreau hunedorenii în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

FOTO Castelul Corvinilor a fost din nou abandonat: banii pentru restaurarea acoperişului, dirijaţi spre alte proiecte

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

FOTO Supravieţuitorii din coloniile care n-au mai devenit oraşe

Citeste mai mult: adev.ro/mmy0ma

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite