Torturi crunte aplicate primilor creştini: fecioara trimisă în bordel înainte de a fi arsă pe rug, tânăra topită în baia de bronz, călugărul prăjit pe cărbuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martiriul Sfintei Agata.
Martiriul Sfintei Agata.

Mărturii istorice şi legende vechi despre vieţile primilor creştini oferă detalii înfiorătoare despre martiriul lor şi despre torturile inimaginabile la care au fost supuşi înainte de a muri.

Primii martiri, celebraţi ca sfinţi de bisericile creştine, au rămas în istorie şi datorită torturilor cumplite suferite înainte de moarte. Mărturiile despre martiriul lor arată cât de crunte au fost pedepsele la care au fost supuşi pentru credinţa lor.  

Ignaţiu – mâncat de lei în timpul spectacolelor lui Traian
Ignaţiu al Antiohiei a trăit în vremea împăratului Traian, iar unele relatări îl prezentau ca discipol al Sfântului Ioan Evanghelistul. După victoria în războaiele daco-romane, Traian şi-a îndreptat gratitudinea către alţi zei şi a autorizat pedepsirea cu moartea a creştinilor care refuzau să renunţe la credinţa lor. Potrivit unor legende, Traian a decis ca Ignaţiu să fie ucis în Colosseum, fiind aruncat leilor. Scena se petrecea în ultima zi spectacolelor date de Traian în cinstea victoriei împotriva dacilor , o victorie care, potrivit istoricului Dio Cassius, a fost celebrată prin spectacole care au ţinut 123 de zile şi în cursul cărora au fost ucise cam unsprezece mii de animale sălbatice şi domestice. Din trupul sfântului Ignaţiu n-au rămas decât oasele cele mai tari, pe care creştinii, ridicându-le, le-au dus în Antiohia. Biserica ortodoxă îl prăznuieşte la 20 decembrie, iar cea catolică la 1 februarie.

Pelghina, topită într-o baie de bronz
Sfânta Pelaghia din Tars a trăit în timpul lui împăratului Diocleţian din secolul al III-lea. S-a convertit la creştinism şi a hotărât să se păstreze fecioară. Moştenitorul împăratului Diocleţian ar fi cerut-o de soţie, atras de frumuseţea ei, însă tânăra l-a refuzat. Diocleţian a condamnat-o pe Pelaghia să fie arsă într-o baie de bronz clocotită. Potrivit tradiţiei, nu i-a lăsat pe călăi să îi atingă trupul şi a intrat în baia clocotită în care toată carnea i s-a topit, împrăştiind un miros puternic de mir în tot oraşul. Oasele ei au rămas intacte. Ele au fost aruncate în afara oraşului. Ulterior, au fost luate de un episcop şi îngropate în locul unde urma să fie ridicată o biserică, se arată în lucrările despre viaţa Pelaghiei.

Hippolytus – rupt în bucăţi de animale
Potrivit mărturiilor istorice, sfântul Hippolytus a trăit în secolul al treilea în Roma şi, înainte de a se converti la creştinims a participat la torturarea şi execuţia Sfântului Laurenţiu. A fost condamnat să fie rupt în bucăţi, după ce membrele sale au fost legate fiecare de câte un cal, care au pornit în direcţii diferite. Este celebrat de Biserica Romano-catolică în 13 august.

martiri

Ecaterina – trasă pe roată
Ecaterina a trăit în Alexandria, în vremea împăratului roman Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Ecaterina a fost condamnată pentru credinţa sa şi a fost supusă chinurilor, iar în final împăratul a decis să fie zdrobită de fiarele a patru roţi de tortură şi decapitată, în 25 noiembrie 305. O legendă spune că la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, iar trupul ei a fost luat de îngeri şi dus pe Muntele Sinai, unde a fost descoperit de un călugăr.

Laurenţiu – prăjit pe cărbuni încinşi
Sfântul Laurenţiu a fost unul dintre cei mai faimoşi diaconi din perioada timpurie a Creştinismului. A trăit în secolul al treilea şi a fost întemniţat de împăratul Valerian, după ce soldaţii acestuia l-ar fi auzit vorbind despre comorile creştinilor. A fost somat să strângă aceste comori şi să i le ofere împăratului, însă în ziua stabilită, la palat au fost aduşi orfanii, bolnavii şi invalizii, pe care Laurenţiu i-a numit „comorile Bisericii”. Potrivit unor legende, pentru gestul său, lui Laurenţiu i-au fost sfărmate maxilarele cu pietre, iar apoi a fost dezbrăcat şi aşezat pe un grătar, deasupra cărbunilor încinşi, pentru a fi prăjit încet. Scena s-ar fi petrecut în faţa Bisericii San Lorenţo a Romei, autorităţile încercând să îl determine să dezvăluie numele creştinilro bogaţi. Alte mărturii susţin că a fost decapitat. Este celebrat în 10 august.

martiri

Agata – schingiută în închisoare, cu sânii mutilaţi
Agata s-a născut la Catania, în Sicilia, şi aici a suferit martiriul, probabil în cursul prigoanei din timpul împăratului Decius, din secolul al treilea, se arată în lucrările despre viaţa ei.

Conform legendelor, Agata a fost cerută în căsătorie de Consulul Quintian, dar ea l-a refuzat, fiindcă îşi dăruise viaţa slujirii lui Cristos. Consulul a tot insistat, văzând că nu are succes în propunerile sale, a recurs la ameninţări, dar şi aceastea nu au convins-o pe Agata să-şi schimbe răspunsul. Atunci Consulul Quibtian a dat-o pe mâna călăilor, supunând-o unor torturi groaznice. Printre acestea, ar fi pus să îi fie tăiaţi sânii. Potrivit unor legende, în închisoarea în care era torturată, Sfânta Agata ar fi fost vindecată după ce i-ar fi apărut într-o viziune Sfântul Petru. În cele din urmă, a fost aruncată pe cărbuni încinşi. Este celebrată în 5 februarie şi este considerată patroană a mamelor care alăptează.

martiri

Bartolomeu – jupuit de viu
Sfântul Bartolomeu este considerat unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus din Nazaret, numit în biblie Nataniel. După Învierea lui Iisus, ar fi predicat creştinismul în India şi Armenia. Ar fi săvârşit minuni în Armenia, însă tot acolo a fost ucis în chinuri groaznice. Se crede că a fost crucificat cu capul în jos, pentru că a refuzat să se închine altor zeităţi, iar în acelaşi timp a fost jupuit de viu, se arată în biografia care i-a fost creată ulterior.

Muceniţa care şi-a păstrat puritatea în bordel
Agnia (Agnes) s-a născut la Roma spre sfârşitul secolului al III-lea, într-o familie de nobili patricieni. Ar fi suferit martiriul la vârsta de doar 12 sau 13 ani, în vremea împăratului Diocleţian. Potrivit tradiţiei, Agnia s-a convertit la creştinism, ajutată de sclava familiei sale. Fiul unui guvernator roman s-a îndrăgostit de ea şi a ordonat ca ea să fie adusă să slujească în templul zeiţei Vesta. Văzând că îi este respinsă cererea în căsătorie, acesta a cerut condamnarea la moarte a fecioarei. Înainte el a dat ordin să fie dezbrăcată, trimisă într-un bordel şi batjocorită. Potrivit legendei, în timp ce tânăra se ruga, părul i-a crescut miraculos şi i-a acoperit corpul. Expusă în bordel, nimeni nu s-a putut atinge de ea, cei care încercau fiind orbiţi. Agnia a rămas virgină, însă a fost condamnată ca vrăjitoare şi trimisă pentru a fi arsă pe rug. Pentru că lemnele aşezate la picioarele ei nu au luat foc, un ofiţer a decapitat-o cu o lovitură de sabie. Sfânta Agnia este celebrată în 21 ianuarie.

martiri

Martirul condamnat la moarte de două ori
Sfântul Sebastian a murit în Roma, în anul 288. Înainte de a fi condamnat, potrivit unor mărturii, el a fost ofiţer al armatei Imperiului Roman din vremea împăratului Diocleţian. Acuzat de trădare pentru că ar fi convertit soldaţi la creştinism, a fost condamnat la moarte. A supravieţuit săgeţilor trase de soldaţii puşi să îl execute, deşi vârfurile acestora i-au străpuns trupul. Dicoleţian a decis din nou uciderea sa, prin lovituri de măciucă. Trupul său a fost aruncat apoi în canalizarea oraşului, însă a fost recuperat de o femeie pe nume Lucina, căreia i-ar fi apărut într-o viziune, şi depus în catacombele din locul unde urma să fie ridicatp Biserica Sfântului Sebastian.

Barbara, schingiuită şi ucisă de tatăl său
Barbara a trăit în secolul al III-lea în Nicomedia şi a fost remarcată printr-o frumuseţe neobişnuită, potrivit lucrărilor religioase despre viaţa e. A fost însă ferecată de tatăl ei, Dioscorus, într-un turn. În perioada petrecută în captivitate, s-a convertit la creştinism. A reuşit apoi să fugă de tatăl său şi să se ascundă în interiorul unei stânci. Trădată însă de un păstor, Barbara a fost din nou întemniţată, bătută cu nuiele şi arsă de făclii. Cel care a ucis-o a fost chiar tatăl său, care i-a tăiat capul. La scurt timp, bărbatul a murit, lovit de un trăznet.


Vă recomandăm şi:

Reţeta ideală pentru pofta de sex şi vigoarea bărbaţilor din Evul Mediu. Ce alimente banale formau atunci „viagra“

Un savant din secolul al nouălea, cunoscut prin lucrările sale în întreaga Europă medievală, a fost autorul unora dintre cele mai populare reţete menite să trateze problemele de natură sexuală din cuplu. Remediile lui Al-Jazzar preced inventarea viagrei moderne.

Reţete pentru refacerea virginităţii şi orgasme fără sfârşit. Secretele contesei care a revoluţionat viaţa sexuală în Evul Mediu

Femeile din Evul Mediu aflau cum pot redeveni fecioare, dacă foloseau poţiunile misterioase ale contesei Caterina Sforza. Celebra autoare a unei lucrări ştiinţifice didicată performanţelor sexuale şi modului de redobândire a virginităţii, a intrat în istorie datorită reţetelor sale controversate.

Credinţe despre viaţa sexuală în Evul Mediu: de ce femeia trebuia să sară de şapte ori în spate după fiecare act sexual

Credinţele care priveau viaţa sexuală a oamenilor din secolele trecute au fost cu totul neobişnuite. O dovedesc documentele vechi, care cuprindeau studii de anatomie şi recomandări despre relaţiile sexuale, folosirea unor afrodisiace şi despre metodele contraceptive ale strămoşilor noştri.

Obiceiurile românilor din secolul al XIX-lea: „Abstinenţa este atât de aspră încât nu poţi cumpăra cu aur nicio cană de lapte“

În urmă cu un secol şi jumătate, James Oscar Noyes, un medic american în armata sultanului, vizita teritoriile României şi descria în amănunt viaţa locuitorilor lor. Cel mai mult l-au şocat ritualurile religioase pe care românii le îndeplineau cu stricteţe şi modul de viaţă al preoţilor de la sate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite