Hunedoara: Un grup de adolescenţi ia lecţii de supravieţuire pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Un grup de adolescenţi ia lecţii de supravieţuire pe munte
Hunedoara: Un grup de adolescenţi ia lecţii de supravieţuire pe munte

16 copiii şi tineri învaţă secretele meseriei de ranger în masivul Retezat

Ei vor lua parte la o tabără intensă de instuire pentru a deveni rangeri în Parcul Naţional Retezat. Tabăra este organizată la Centrul de vizitare Nucşoara de Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR) şi Asociaţia de Turism Retezat şi este coordonată de rangerii parcului. Costurile taberei sunt acoperite de Fundaţia pentru Parteneriat, Mol România şi APNR.

Supravieţuire în bivuac

Tinerii fac excursii în Ţara Haţegului, urmează lecţii de montare a cortului, dar şi pregătire a rucsacului pentru munte. De asemenea, copiii au învăţat să citească o hartă şi să se orienteze folosind harta şi busola. În perioada imediat următoare vor urma o noapte de supravieţuire în bivuac, iar în zilele următoare copiii vor învăţa să se caţere pe stânci folosind, pentru prima oară în viaţa lor, echipament de alpinism.

Retezatul, primul la tabere
Tot în zilele următoare, un medic şi salvamontist cu experienţă le va arăta cum se acordă primul-ajutor în caz de accidente. Taberele de Junior Ranger sunt organizate în toate marile parcuri naţionale ale lumii. Ele au ca scop educarea copiilor în domeniul protecţiei şi conservarii patrimoniului natural. În Romania, primele tabere Junior Ranger au fost organizate de Parcul Naţional Retezat (începând din 2004), iar organizatorul acestora, Florin Hălăştăuan, a participat împreună cu câţiva copii la două schimburi de experienţă în Austria.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite