1 Mai sărbătorit în subteran: expoziție de fotografie și sculptură în Peștera Bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi, Peștera Bolii va fi deschisă vizitatorilor care pot admira o expoziție de fotografie având ca tematică ziua de 1 Mai. Tot aici vot fi expuse sculpturi având ca tematică “Semnele minereşti în heraldica localităţilor din Ungaria”.

La iniţiativa ecologiştilor de la Petro Aqua şi a reprezentanților Companiei Huilei din Petroşani, Peştera Bolii va fi deschisă începând de astăzi. Cei care vor vizita peștera au ocazia să afle istoria zilei de 1 mai încă de la 1890, prin intermediul scriitorului Ioan Velica şi vor putea viziona o expoziţie pe simezele improvizate din peşteră. Este vorba despre fotografii realizate în urma colaborării minerilor din acele vremuri cu organizaţii din Ungaria.
În plus, tot în peşteră va putea fi vizionată şi o expoziţie de sculptură sub titlul “Semnele minereşti în heraldica localităţilor din Ungaria”. La final, vizitatorii vor fi invitaţi la o serbare câmpenească cu mici la grătar.
Peştera Bolii, una dintre cele mai mari din Transilvania, se află chiar la intrarea în municipiul Petroşani dinspre Deva şi face parte din arealul natural al Rezervaţiei Grădiştea Muncelului, ce cuprinde Cetatea Dacică Bolii, Castrul de a Crivadia şi Canionul Crivadia, şi este unul dintre cele mai vechi monumente naturale din ţară. Două secvenţe din filmul documentar artistic “Legenda Nibelungilor” au fost turnate în Peştera Bolii, regizorii şi actorii fiind impresionaţi de acest monument al naturii.




Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite