Cazul lui Adrian Năstase aminteşte de cel al fostului premier francez Pierre Beregovoy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierre Beregovoy
Pierre Beregovoy

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase aminteşte de cazul fostului premier francez socialist Pierre Beregovoy, care s-a împuşcat în cap în 1993.

Fostul premier francez Pierre Beregovoy s-a sinucis în mai 1993, fiind afectat de acuzaţiile de comportament incorect ce priveau contractarea unui împrumut în valoare de 180.000 de dolari, fără dobândă, de la omul de afaceri Roger Patrice-Pelat, care îi era prieten şi care ulterior a fost condamnat pentru tranzacţii financiare ilegale.

Moartea sa a venit chiar înaintea unui nou proces legat de scandalul Péchiney-Triangle, în care fusese condamnat Roger Patrice-Pelat.

Beregovoy avea 67 de ani şi părăsise funcţia de premier de două luni, în aprilie 1993, când şi-a tras două gloanţe în cap cu pistolul bodyguardului său, în oraşul său natal, Nevers, la circa 150 de kilometri de Paris. Guvernul socialist al lui Beregovoy fusese învins de către forţele de dreapta în martie.

Pompierii l-au găsit în comă profundă, pe malul unui canal, după ce şoferul său a aleratat autorităţile. Fostul ministru a murit în elicopter, în timp ce era transferat la spitalul militar Val de Grace din Paris.
"A fost gestul unei personalităţi publice rănite psihologic, care nu a suportat să-şi vadă onoarea pusă la îndoială", a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, Jean Glavany.

Beregovoy a fost premier timp de un an în timpul mandatului lui Francois Mitterrand. El a fost urmat de în funcţia de premier de Edouard Balladur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite