Tinerii orădeni, instruiți cum să trăiască bine și să facă economii pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clara Weber şi colegul ei, Virgil Covaci, învaţă să folosească la maximum fiecare bănuţ
Clara Weber şi colegul ei, Virgil Covaci, învaţă să folosească la maximum fiecare bănuţ

Specialişti de la mai multe ONG-uri au răspuns astăzi invitaţiei unei asociaţii, care vrea să-i educe financiar pe tinerii orădeni. Unii dintre acești tineri, care au beneficiat deja de sprijin, din partea fundației El Sadai din Oradea, reușesc să pună bani „la ciorap”, deși au salarii până în 1.000 de lei.

La 25 de ani, Clara Weber lucrează în trei schimburi, la un producător de piese de telefonie mobilă. Câştigă între 700 şi 900 de lei pe lună, dar nu se plânge că nu s-ar descurca din punct de vedere financiar, de la o lună la alta. „Secretul e ca, în ziua în care ţi-ai luat salariul, să-ţi plăteşti în primul rând facturile şi abia apoi să te gândeşti la celelalte”, a spus Clara, care a beneficiat deja de „instruire”, din partea Fundaţiei El Sadai. Timp de patru ani, în care a avut cazare asigurată, a câştigat 400 de lei pe lună. „În acei ani am reuşit să economisesc 10.000 de lei”, a spus mândră Clara.

Educaţie financiară

Asemenea ei, George Zsigmond, de 23 de ani, se descurcă fără probleme dintr-un salariu modest, de librar. A lucrat şi ca director de marketing, reuşind pe atunci să economisească până la 700 de lei pe lună, iar acum, din cei 800 de lei pe care îi câştigă lunar, pune „la ciorap” 200 de lei.


Florica Cherecheş, director executiv al Asociaţiei Integra, consideră că educaţia financiară este esenţială pentru a-i ajuta pe tineri să se descurce în viaţă, în contextul economic nefast. „Astăzi am lansat o provocare către ONG-urile din Oradea, pentru ca împreună să ridicăm nivelul de educaţie financiară al tinerilor din oraş”, a spus Florica Cherecheş, care colaborează cu specialişti din cinci ţări europene. Fundaţia El Sadai, reprezentată de Lidia Pop, derulează deja astfel de proiecte, iar exemplul Clarei arată că au şi efectul scontat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite