Ştefan Tiriteu, olimpic cu plan de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Tiriteu
Ştefan Tiriteu

Elevul de clasa a XII-a este pasionat de economie, visează să facă un master peste hotare, după care vrea să revină în România, pentru că este o ţară care „merită”.

PROFIL
Născut: 28.08.1991, Deva
Studii: Elev în clasa a XII-a, Colegiul Naţional "Decebal", Deva
Experienţă: Locul I la olimpiada de economie 2010, etapa judeţeană, competenţe lingvistice limba germană, franceză şi engleză

S-a îndrăgostit de economie încă din clasa a XI-a, când a avut prima tangenţă cu acest domeniu. Consideră că este una dintre puţinele materii şcolare din care se poate învăţa ceva practic. Se consideră o fire pragmatică, pregătită să aplice în realitate tot ceea ce învaţă teoretic. Aşa îşi începe povestea Ştefan Tiriteu, tânărul de 18 ani care s-a clasat pe locul I la olimpiada de economie, etapa judeţeană. „Multe obiecte de studiu sunt abstracte, pe când economia este foarte practică. Dacă vrei să îţi pui pe picioare o firmă şi ştii economie, automat cunoşti costurile şi profitul”, a spus Ştefan. Anul trecut, tânărul s-a clasat pe locul III la olimpiada de economie, etapa judeţeană. Anul acesta a ajuns pe primul loc. „Experienţa din 2009 a fost una frumoasă, însă dezamăgitoare, pentru că am concurat cu elevi din clasa a XII-a şi am avut de pierdut. De data aceasta, m-am ambiţionat, am obţinut locul I cu nota 9.90 şi sper să am un rezultat bun şi la etapa naţională, care va avea loc luna viitoare”, a adăugat acesta.

Patriot convins
Pentru tânărul devean, învăţătura este pe primul loc. După terminarea liceului, vrea să-şi continue studiile de licenţă la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Speră să ajungă pe podium la competiţia din aprilie, pentru a intra fără examen de admitere la ASE. După facultate, vrea să facă un master în străinătate. Chiar dacă va pleca din ţară, nu va rămâne peste hotare. „Se pot învăţa multe lucruri din alte ţări. Eu vreau să revin în România, pentru a pune în aplicare cunoştinţele dobândite, pentru că România este o ţară care merită”, a precizat olimpicul. De fapt, multe dintre cunoştinţele sale de economie le pune în practică încă de pe acum. De Revelion, a organizat singur o petrecere pentru 150 de persoane. Totul a mers ca pe roate, nu a ieşit în pierdere cu niciun bănuţ.

Vedeta şcolii
Chiar dacă majoritatea timpului şi-o petrece învăţând, Ştefan nu ezită să facă sport de fiecare dată când are ocazia. Merge zilnic la sală, joacă tenis, înoată, sare cu paraşuta de doi ani şi are la activ aproximativ 30 de salturi. Următorul sport pe care vrea să-l încerce este bungee jumping. De asemenea, iasă frecvent cu prietenii în oraş şi nu-şi neglijează iubita. „Tot ce trebuie să faci este să ştii să îmbini cartea cu distracţia. Dacă vrei performanţă, trebuie să munceşti mult, însă să ai şi sprijinul celor din jurul tău, pe care nu trebuie să-i uiţi niciodată”, a punctat şcolarul.

Întrebări şi răspunsuri

Ca viitor economist, care crezi că ar fi soluţia ieşirii României din criză?
Consider că ar trebui stimulat consumul, pentru a avea drept rezultat pomparea banilor în bugetul de stat. Tranzacţiile, viteza de rotaţie a banilor contează foarte mult, mai ales atunci când aceştia sunt folosiţi cu cap.

Cum văd profesorii pasiunea ta pentru economie?
Ar fi bine dacă aş avea mai mult sprijin din partea lor. Mulţi nu înţeleg că pentru a atinge performaţa eşti nevoit să faci sacrificii. Nu pot să excelez la toate materiile şcolare, iar pentru a mă pregăti la economie, uneori, lipsesc de la alte cursuri. Unii profesori consideră că astfel îi sfidez, chiar am probleme cu absenţele.

Ce-i place
„Îmi plac lucrurile frumoase şi plimbările în aer liber, motiv pentru care obişnuiesc să merg cu motocicleta, nu cu maşina. De asemenea, îmi place să călătoresc, am vizitat aproape toată Europa”, a spus Ştefan.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, deşi recunosc că, uneori, duce la lucruri bune. Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, pe care îi diferenţiez faţă de restul şi îi desconsider imediat”, a spus Ştefan.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite