FOTO O şosea din Hunedoara, îngropată de alunecările de teren. Versantul s-a prăbuşit peste drumul spre Târsa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecare de teren. FOTOGRAFII: ISU Hunedoara,
Alunecare de teren. FOTOGRAFII: ISU Hunedoara,

Drumul judeţean dintre Costeşti şi Târsa a fost blocat pentru aproape o zi, în urma unei alunecări de teren. Versantul s-a prăvălit şi a îngropat pe şoseaua care a scos din izolare mai multe sate din Munţii Orăştiei.

Una dintre cele mai recent construite şosele din judeţul Hunedoara, tronsonul Drumului Judeţean 668 între Costeşti şi Târsa, a fost blocată pentru mai multe ore de o alunecare de teren.

La faţa locului a intervenit Garda de Intervenţie Orăştioara şi Detaşamentul de Pompieri Orăştie au intervenit, cu două echipaje, pentru a deblocarea drumulucolmatat de copaci, pământ şi bolovani căzuţi de pe versanţi, pe o suprafaţă de 15 metri.

Eforturile pompierilor au fost susţinute de CLSU Orăştioara de Sus care a acţionat cu un buldoexcavator, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

tarsa
tarsa

Vă recomandăm şi:

FOTO Ciudăţeniile şoselei construite pe munte în satul Târsa: drumul modern, dar pustiu şi stâlpii din mijlocul lui

Satul Târsa din Munţii Orăştiei a fost până în urmă cu câţiva ani una dintre cele mai izolate aşezări ale Hunedoarei. Cei 200 de localnici din cătunele risipite pe munte se pot bucura acum de o şosea cu două benzi, care traversează satul de la un capăt la celălalt, încurcată însă de doi stâlpi uitaţi în mijlocul drumului. Din nefericire pentru localnici, drumul devine impracticabil la ieşirea din sat.

FOTO Tărâmul fermecat al Hunedoarei: cum supravieţuiesc satele din munţi, în ţinutul stăpânit în trecut de daci

Ultimii zece kilometri ai drumului spre Târsa sunt un urcuş continuu, care străbate păduri de fag, arin şi mesteacăn şi traversează luminişuri ce deschid privelişti către vârfurile încă înzăpezite ale Retezatului. Drumul forestier este alunecos şi periculos: frumuseţea peisajului se confruntă cu pericolul prăpăstiilor pe care traseul le străbate, în timp ce drumul înconjoară muntele pe care sătenii îl stăpânesc de secole.

Drumurile dezastruoase care izolează satele din Ţinutul Pădurenilor

Reţeaua de drumuri care leagă Hunedoara de satele din Ţinutul Pădurenilor se află într-o stare deplorabilă, spre nemulţumirea localnicilor din comunele apropiate municipiului. Doar pe câteva tronsoane de drum judeţean, modernizate în anii trecuţi, se poate circula în condiţii normale.

Hunedoara are 200 de kilometri de drumuri de pământ în reţeaua rutieră

Hunedoara este unul dintre judeţele avantajate în ce priveşte investiţiile în infrastructura rutieră, dar are în componenţă sate în care încă se poate ajunge doar pe drumuri de pământ, impracticabile cu autoturismul în vreme de iarnă. În această situaţie sunt mai multe comunităţi din Ţinutul Pădurenilor, dar şi satele de munte din zona Călanului şi a Orăştiei.

VIDEO Probleme pe şoseaua UE din Ţinutul Pădurenilor: stâncile se prăvălesc peste drumul care se opreşte în pădure

Şoseaua construită pe fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a scoate din izolare mai multe sate de pe Valea Cernii şi din Ţinutul Pădurenilor, este afectată de alunecări de teren. Pământul şi copacii s-au prăvălit, în mai multe locuri, peste drumul judeţean de 100 de milioane de lei, inaugurat în urmă cu un an.

FOTO Vadu Dobrii, tărâmul uitat al pădurenilor. Viaţa în satul care a avut mină de fier şi rachete antiaeriene

Vadu Dobrii, în trecut unul dintre cele mai prospere sate din Ţinutul Pădurenilor, a devenit un loc aproape inaccesibil din cauza drumurilor impracticabile care îl leagă de localităţile învecinate. Izolarea satului a făcut ca numărul localnicilor să scadă treptat. Mai puţin de zece familii mai trăiesc aici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite