Mii de pelerini au căutat minuni la mormântul lui Arsenie Boca: „Am ajuns să nu mai pot merge, până anul trecut, când m-am rugat lui. Acum mă simt bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Prislop, unde se află locul de veci al lui Arsenie Boca, a fost invadată de pelerini. În 28 noiembrie se împlinesc 27 de ani de la moartea duhovnicului, iar mulţi dintre miile de oameni care au venit să se roage la mormântul său au ales să vină mai devreme la Prislop, pentru a profita de ziua liberă de duminică.

Duminică, până la orele prânzului, peste 5.000 de oameni au ajuns la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului. Luni se împlinesc 27 de ani de la moartea călugărului Arsenie Boca, al cărui mormânt a devenit un loc de pelerinaj, iar mulţi dintre credincioşi au dorit să profite de ziua liberă pentru a-i arăta preţuirea. A plouat întreaga dimineaţă de duminică, însă pelerinii veniţi la Prislop nu s-au arătat descurajaţi.

Sute de maşini şi mai multe autocare şi microbuze au ocupat, de la primele ore, parcarea vastă din faţa mănăstirii, iar din ele au coborât vizitatori din toate colţurile ţării. Mulţi dintre ei s-au oprit în jurul bisericii medievale a Prislopului, pentru a asculta slujba de duminică şi corul măicuţelor, însă atracţia principală a aşezământului a rămas locul de veci al lui Arsenie Boca.

Credincioşii au urcat în număr mare pe aleea spre cimitir, pregătiţi să aştepte zeci de minute la coadă, pentru doar câteva secunde de rugăciune în faţa troiţei duhovnicului. La ieşirea de pe aleea cimitirului, mulţi dintre credincioşi se opresc în faţa unui copac, pe care a fost însemnată o cruce, pentru încă o rugăciune. Deşi maicile le-au atras atenţia să nu mai aşeze bani la rădăcina arborelui, pelerinii arată că ţin tot mai mult la acest obicei. Faţă de anii trecuţi, când în preajma zilei de comemorare a călugărului Arsenie Boca, la mănăstire ajungeau zeci de mii de oameni, duminică, numărul lor a fost mai redus.

Pelerini la mormântul lui Arsenie Boca

Pelerinii, despre Arsenie Boca

Mulţi dintre pelerinii veniţi au relatat că au continuat să creadă cu tărie în sfinţenia călugărului propus pentru a fi trecut în rândul sfinţilor şi, de asemenea, în puterea sa de a face minuni. Maria, o săteancă din Târnova (judeţul Caraş-Severin), a povestit că a venit în ultimii ani cel puţin o dată pe an la Prislop, în scopuri terapeutice. „Sunt din Caraş-Severin şi am venit în pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca pentru a mă ruga. Ştiu despre el că a făcut mult bine, dar prea multe nu ştiu să spun. Am ajuns să nu mai pot merge, până anul trecut, când m-am rugat lui, şi aici, şi acasă, iar acum mă simt mult mai bine“, a povestit Maria (70 de ani).

Ilie Moroşan (67 de ani, foto jos), un obişnuit al pelerinajelor, ştie despre călugărul de la Prislop că a fost un om bun şi credincios. „A ajutat multă lume, de aceea cred că oamenii vin în număr mare la mormântul lui, Eu am venit aici tocmai din satul Ciprina Porumbescu, din judeţul Suceava. Venim să ne mai curăţim sufletele, să cadă păcatele“, a relatat suceveanul.

image

O teorie despre puterea benefică a pelerinajului la mormântul lui Arsenie Boca este dezvăluită de Maria, venită împreună cu un grup de pensionari, din Curtea de Argeş. „Este un loc de hrană sufletească, de unire a credincioşilor în Hristos. Iisus ne-a întărit, sfinţii ne-au ajutat să ne rugăm, iar părintele Arsenie Boca şi-a făcut simţită prezenţa. În fiecare pas al nostru am văzut minunile lui în acest pelerinaj. Părintele Arsenie Boca a fost un slujitor adevărat al lui Iisus Hristos şi i-a împlint poruncile. Noi le cunoaştem însă ne este greu să le împlinim. De aceea venim să ne mărturisim păcatele, să ne reparăm greşelile şi să ne schimbăm din interiorul nostru“, a relatat Maria (foto jos).

„Vin deseori aici, pentru că sunt din Hunedoara, iar locul ne este apropiat şi este special. Toţi sfinţii ne ajută, ne dau putere. Cred despre el tot ce se scrie în cărţi şi reviste şi ce văd la televizor cât a chinuit, cred tot ce se poate“, a completat-o Stela, o vârstnică din Hunedoara.

image

Zi de pelerinaj va fi şi luni, la Mănăstirea Prislop, când la slujba religioasă în care Arsenie Boca va fi comemorat vor lua parte mai mulţi episcopi. Arsenie Boca, duhovnicul considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, a murit la 28 noiembrie 1989, la Sinaia, având vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la mănăstirea Prislop, în 4 decembrie 1989.

Mănăstirea Prislop, 27 noiembrie 2016


Vă recomandăm şi:

Biserica Ortodoxă Română pregăteşte canonizarea lui Arsenie Boca. Cât de sfânt a fost duhovnicul de la Prislop

O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale.

Selfie la mormântul lui Arsenie Boca şi paradă cu maşini de fiţe la mănăstire: în ce s-a transformat pelerinajul de la Prislop

Mănăstirea Prislop a devenit o destinaţie „de fiţe“ pentru bogaţii României, care se amestecă printre pelerinii obişnuiţi la mormântul lui Arsenie Boca, ieşind însă în evidenţă prin maşinile de lux cu care descind aici. Unii îşi caută iertarea păcatelor aruncând bani în izvoarele mănăstirii; în schimb, alţi „pelerini moderni“ arată că au venit doar pentru selfie-uri şi pentru icoanele sfinţite, aflate la mare căutare.

REPORTAJ Satul natal al lui Arsenie Boca. Cum transformă localnicii din Vaţa de Sus faima călugărului născut pe meleagurile lor

Satul Vaţa de Sus, unde s-a născut Arsenie Boca, devine treptat un loc de pelerinaj tot mai căutat, iar pentru a-i da o cât mai mare însemnătate amintirii călugărului, localnicii îl împodobesc cu monumente şi picturi reprezentându-l pe duhovnic. În trecut, Vaţa era cunoscută pentru băile termale, dar de câţiva ani cel mai mare complex de agrement este închis şi a fost scos la vânzare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite