Kosoni de aur şi statuete antice vândute ilegal. Adrian Stoicoi va fi judecat pentru spălare de bani în dosarul comorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Stoicoi, în momentul percheziţiilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Adrian Stoicoi, în momentul percheziţiilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Dosarul penal în care Adrian Stoicoi a fost anchetat pentru infracţiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu sustrase din siturile arheologice din zona Munţilor Orăştiei a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara, având obiectul „spălare de bani”.

Un nou dosar al traficului de comori antice, sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, a ajuns pe rolul instanţelor. Tribunalul Hunedoara va soluţiona trimiterea în judecată a lui Adrian Stocoi, inculpat pentru infracţiuni de spălare de bani. În luna mai, procurorii şi ofiţerii de poliţie au descins la locuinţa din Orăştie şi la casa din Grădiştea de munte a lui Adrian Stoicoi, acesta fiind pus sub acuzare pentru infracţiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu.

Atunci, Tribunalului Alba a decis anchetarea hunedoreanului sub măsura controlului judiciar, după ce instanţa Judecătoriei Alba a dispus arestarea acestuia. „În fapt s-a reţinut că în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a ajutat alţi braconieri ai siturilor arheologice să sustragă bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional şi a păstrat bunurile sustrase de aceştia. În acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur, din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro, iar ulterior la începutul anului 2016 a vândut mai multe artefacte (trei statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane Seraphis, Minerva şi Jupiter, o cupă metalică) şi trei monede koson din aur”, informa în luna mai Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

image

Descoperire uimitoare
Cele 139 de monede Koson de aur de care amintesc procurorii au fost descoperite de trei copii din Ocolişul Mic, într-o viziună de vulpe de la marginea satului. Copiii se jucau pe un deal de la marginea satului lor, aflat în apropiere de o casă a familiei hunedoreanului, nu departe de cetatea dacică de la Costeşti şi au dat peste o sticlă de plastic în care se aflau monedele antice. Primul instinct al copiilor a fost acela de a împărţi gabenii, dar apoi fiecare dintre ei i-a dus acasă, iar părinţii lor au decis să predea imediat kosonii autorităţilor. Adrian Stoicoi a negat acuzaţiile anchetatorilor.

Percheziţii la poalele Sarmizegetusei Regia, în casa lui Adi Stoicoi

Adi Stoicoi Bocşeru despre descinderile procurorilor

„Locuiesc aici, la poalele Sarmizegetusei Regia şi astfel am ajuns în această poveste a dosarelor comorilor dacice. Ei caută probe împotriva mea şi obiecte de patrimoniu, pe care nu le găsesc de ani de zile”, relata Adrian Stoicoi.

kosoni foto daniel guta

Încă un dosar penal

Anul trecut, hunedoreanul a fost condamnat la doi ani cu suspendare într-un dosar legat de furtul unor artefacte dacice, dar a fost achitat pentru alte infracţiuni contra patrimoniului. Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Adrian Stoicoi împotriva sentinţei dată de Tribunalul Hunedoara, prin care a fost condamnat la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro, în dosarul în care a fost acuzat de furtul şi traficarea unor tezaure antice valoroase şi pentru spălare de bani (stateri Lysimach, Koson şi denari romani, brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional). Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut atunci o condamnare dată acestuia de tribunal, pentru furt calificat, dar a respins pretenţiile statului român, legate de răscumpărarea unor tezaure, pentru furtul cărora a fost anchetat.  

image

Vă recomandăm şi:

Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia: o tânără a cerut despăgubiri record pentru găsirea comorii dacice

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani, înregistrată în Sarmizegetusa Regia, stârneşte controverse. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad, susţine că a participat la descoperirea matriţei antice şi solicită în instanţă despăgubiri de circa 500.000 de lei instituţiilor abilitate. Arădeanca este contrazisă de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, iar reprezentanţii Muzeului din Deva au refuzat despăgubirea.

FOTO Imagini unice cu descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei

Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.

Cele mai faimoase bijuterii ale dacilor. Cât de pricepuţi erau meşterii din atelierele Sarmizegetusei în prelucrarea aurului şi unde au dispărut comorile lor

Cele mai valoroase piese de tezaur descoperite în Sarmizegetusa Regia sunt brăţările din aur masiv, din vremea dacilor, bogat împodobite. Obiectele unice spun povestea măiestriei cu care dacii prelucrau metalele, susţin istoricii. De-a lungul timpului, multe alte tezaure de bijuterii care au aparţinut vechilor locuitori ai ţinuturilor Carpaţilor s-au pierdut pentru totdeauna.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite