Un fermier hunedorean este acuzat de procurori că a falsificat acte pentru a încasa, illegal, bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Chitic un fermier în vârstă de 35 de ani care a preluat fostul CAP din satul Cinciş și a deschis un centru individual de prelucrare a laptelui din judeţ, este acuzat de fraudă. Suma încasată ilegal depășește 100.000 de euro.

 În rechizitoriul înaintat instanţei, procurorii anticorupţie susţin că, în cursul anului 2010, Ioan Chitic a făcut menţiuni nereale în conţinutul unui contract de chirie, în sensul că a închiriat suprafaţa de 49 de hectare de păşune de la o asociaţie composesorală. Procurorii spun că, utilizând acest înscris falsificat, în cursul anilor 2010 şi 2011, bărbatul a solicitat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara subvenţii comunitare, din Fondul European Garantat în Agricultură (FEGA), corespunzătoare campaniilor din cei doi ani pentru suprafaţa de 331,45 de hectare. „În această modalitate, inculpatul a încasat pe nedrept suma totală de 453.818,42 de lei, echivalentul a aproximativ 106.780 de euro, reprezentând subvenţii FEGA”, se arată într-un comunicat de presă emis de procurorii DNA. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 133.159,09 lei reprezentând subvenţii încasate necuvenit de Ioan Chitic pe anul 2010, urmând ca suma pentru 2011 să fie evaluată. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile aparţinând hunedoreanului. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Deva, având prima înfăţişare în data de 12 martie.
În 2004, Ioan Chitic  a preluat fostul CAP din sat, în baza legii care oferea în folosinţă gratuită tinerilor care s-ar fi stabilit la ţară clădirile şi terenurile, iar în mai puţin de cinci ani a amenajat aici un centru de prelucrare a laptelui, dar şi-a ridicat şi casă de locuit. În 2009, fermierul avea 130 de oi, şase vaci, trei cai de călărie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite