Operaţiunea "Braconaj arheologic": Percheziţii în desfăşurare la două adrese din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii efectuează în acestă dimineaţă două percheziţii la Hunedoara
Poliţiştii efectuează în acestă dimineaţă două percheziţii la Hunedoara

Poliţiştii hunedoreni participă în această dimineaţă la o amplă acţiune de destruscurare a unei reţele de traficanţi de obiecte de patrimoniu. Operaţiunea se derulează simultan la Bucureşti şi Constanţa. Sunt în plină desfăşurare percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de trafic intern şi internaţional de obiecte arheologice susceptibile că ar face parte din patrimoniul cultural naţional.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu, în judeţul Hunedoara sunt efectuate în prezent percheziţii la două adrese, în timp ce la Constanţa sunt verificate 17 locuinţe şi la Bucureşti nouă.

 Membrii grupării sunt specializaţi în furtul de obiecte arheologice şi monede antice din diverse situri, pe care apoi le vindeau în ţară sau în străinătate. Persoanele vizate sunt suspectate de trafic intern şi extern cu obiecte arheologice şi monede antice, aparţinând patrimoniului naţional, şi braconaj arheologic.

Membrii grupării au acţionat, mai ales, la siturile arheologice din zona Albeşti, Cotu Văii şi Mangalia, din judeţul Constanţa, dar şi în munţii Orăştie din judeţul Hunedoara.

La Constanţa au fost ridicate detectoare de metale, găsite la percheziţii, precum şi câteva exemplare de monezi antice.

Peste 20 de persoane sunt vizate într-un dosar intrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

La percheziţii participă poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale, de la Serviciul patrimoniu şi poliţişti de la Serviciul pentru Intervenţie Rapidă.

Ancheta este coordonată de polişti din cadrul Inspectoratul Gerneral al Poliţiei Române (IGPR).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite