Corina Stănescu este bucătarul care vă prepară 300 de pizza zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de deveni servesc zilnic o pizza făcută de mâna ei. Există un singur lucru din tehnicile preparării pizzei pe care deveanca spune că nu l-a încercat încă: rotirea blatului pe degete.

Corina Stănescu este o specialistă de o factură aparte. În cinci ani de practică cotidiană, femeia a ajuns să cunoască toate pliurile ascunse ale preparării pizzei, denumire sub care găsim un adevărat bazar culinar.  Nici nu avea cum să rateze această experienţă, pentru că job-ul devencei îşi împlineşte norma zilnică începând de la 300 de „compoziţii” gastronomice în sus. La Veneţia meseria devencei se numeşte „pizzaiolo”.  În peninsulă acesta este profesionistul plătit să dea gust fantasticei creaţii gastronomice a italienilor.

„La serviciu, lucrez cu 15 tipuri de mezeluri, cinci condimente şi patru categorii de brânză, care combinate în diferite feluri,  dau cele 28 de reţete de pizza din meniu. În particular, numărul tipurilor de pizza este infinit. Singure, reţetele de pizza pot umple o carte groasă de bucate. Pentru că blatul pizzei suportă orice amestec gastronomic la care vă puteţi gândi. Există pizza la tigaie, pizza umplută, pizza cu aluat subţire sau gros, pizza la cornet şi de ce nu pizza cu îngheţată”, spune Corina Stănescu.

Din orgoliu profesional, a încercat acasă şi i-au reuşit creaţii originale cum ar fi pizza cu fructe şi cremă de brânză, sau cea cu ciuperci proaspete. Deveanca spune că a avut ocazia de multe ori, iar colegii ei o pot confirma, să fie felicitată de clienţi. „De obicei, chelnerii mă cheamă pentru că un client vrea să felicite bucătarul. Sunt momente foarte plăcute pentru mine când aud „Doamnă, aţi făcut o pizza Dumnezeiască”, se confesează Corina Stănescu.

Există totuşi  un lucru surprinzător: pizza făcută de Corina Stănescu la servici nu are niciodată gustul celei preparate de ea acasă. „Prima oară ai mei au fost decepţionaţi, pentru că aşteptau o pizza cu gustul de aici. Să nu mă înţelegeţi greşit. Şi cele făcute acasă şi cele pe care le fac la serviciu sunt pizza foarte bune, dar diferite. Am constatat că este imposibil să obţii acelaşi gust când coci blatul în cuptoare diferite, chiar dacă ingredintele sunt la fel. ”, spune Corina Stănescu. 

Pizza „la minut”

 Dacă ar exista o competiţie de viteză între preparatorii de pizza, Corina Stănescu ar putea avea pretenţii la titlu. Dacă cuptorul este încins, deveanca poate prepara o pizza de la cap la coadă în doar şapte minute. „După ce ai blatul, prepararea pizzei seamnă cu un dans. Mi-am dezvoltat o anumită dexteritate care face ca aşezarea pe vatra de pâine a mezelului, ciupercilor şi brănzei să se facă ritmat. Odată cineva care m-a văzut lucrând mi-a spus că parcă s-a uitat la un  break-dance”, spune deveanca. Corina Stănescu spune că kilometrii făcuţi zilnic în mica bucătărie a localului unde lucrează nu o obosesc, pentru că preparatul pizzei îi face plăcere iar munca asta nu se poate face stând pe scaun.


Ce-i place?
„Îmi place cel mai mult de timpul petrecut cu copilul meu, să am grijă de el şi să-l educ aşa cum cred eu că este bine”, mărturiseşte Corina Stănescu.

Ce nu-i place?
Nu suportă minciuna, prefăcătoria şi răutatea oamenilor peste care dă câteodată în viaţa de zi cu zi.


Întrebări şi răspunsuri

Este vreo tehnică în preparatul pizzei pe care nu aţi exersat-o?   
Nu am rotit niciodată blatul pe degete în stil italian. Dar o voi face să nu spun că a rămas ceva neexperimentat în cariera mea.
Care este pizza dumneavoastră preferată?
Îmi place să mănânc pizza cu mucegai nobil şi şuncă. Are un gust care crează dependenţă.
V-aţi gândit vreodată să botezaţi o pizza cu numele dumneavoastră?
Niciodată. Dar nu e o idee rea...

 NĂSCUTĂ
22 iulie 1972
EDUCAŢIE
Bacalaureat
Experienţă
Peste 5 de ani de muncă în bucătărie
Familie
Căsătorită, un copil


Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite