Se caută ieşirea din criză: agricultură hunedoreană în China? O utopie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Regiunea Autonomă Ningxia invită fermierii hunedoreni să facă afaceri în China. Agricultorii locali spun că o relocare a afacerii lor în Asia este o utopie în actuala fază de dezvoltare economică

Judeţul Hunedoara se înfrăţeşte cu Provincia Autonomă Ningxia situată în China. Gestul formal al semnării unor documente de colaborare vizează evident găsirea unor mijloace de promovare încrucişată a investiţilor menite a dezvolta economia celor două regiuni situate la circa 8.000 de kilometri distanţă geografică şi infinit mai multă depărtare din punct de vedere a similitudinilor privitoare la limbă şi obiceiuri. Dincolo de “fapta bună” a înfrăţirii, care se consumă la început într-un schimb de vizite la nivel oficial,  întrebarea cu tentă pragmatică pe care întreprinzătorul hunedorean şi-o poate pune este: “Oare ce pot face eu în China?”. Una din oportunităţile de afaceri evidenţiate de Xu Songnan, vicepreşedintele Asociaţiei Poporului pentru Prietenie cu Ţările Străine Ningxia, este agricultura. Potrivit sursei citate, un hectar de teren arabil se poate concesiona în regiunea Ningxia începînd de la 600 de euro, pământul fiind foarte roditor.

Legaţi de glie

Posibilitatea de a se “reloca” în China este percepută însă ca o utopie de fermierii hunedoreni. Iosif Bota, deţine în zona Geoagiu o fermă agricolă de 500 de hectare. “Invitaţia de a investi în agricultura chineză mi se pare o utopie acum. În primul rând distanţa e enormă. Pe urmă nici afacerea pare să nu fie rentabilă. În România iau în arendă hectarul de teren arabil cu 70 de euro. La 600 de euro arendă cea mai “bună” situaţie ar fi să pierd 100 de euro pe hectar cultivat şi asta în anii cu recoltă bogată. După părerea mea, schimburile economice cu China pe agricultură se pot face acum doar dinspre ei spre noi”, a spus Iosif Bota.

image

Fermierul Iosif Bota spune că relocarea afacerii în China este o utopie


Unde este Ningxia?
Provincia Autonomă Ningxia este situată în zona central-nordică a Chinei. Ea are o suprafaţă puţin mai mică decât a judeţului Hunedoara şi o populaţie de şase milioane de locuitori. Salariul mediu în zonă este de 200 de euro lunar. În regiune sunt dezvoltate industriile chimică, de extracţie a minereurilor şi agricultura. În zona Fluviului Galben, provincia dispune de un pământ extrem de roditor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite