"Dosarul adopţiei": Instanţa a decis o nouă amânare în dosarul casării adopţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi a avut loc un nouă înfăţişare în procesul  în care hunedoreanca Mihaela Popa solicită anularea adopţiei pe motiv că autorităţile i-au dat spre înfiere un copil cu handicap.

Decizia dacă adopţia va fi casată sau nu depinde de un raport medical al copilului înfiat pe care instanţa l-a solicitat unei instituţii neutre.  Expertiza medicală a fost finalizată recent şi se află la dispoziţia instanţei. Cheia întregii afaceri este de a se stabili dacă autorităţile care au dat spre înfiere copilul au fost sau nu în cunoştinţă de cauză privitor la afecţiunile medicale grave ale acestuia înainte de adopţie.  Înaintea unei decizii finale a instanţei hunedorene, mama adoptivă cere o amânare  a procesului pentru a putea studia documentul medical.   Femeia spune că are dubii privitoare la veridicitatea informaţiilor din acel înscris . Ea motivează neîncrederea prin faptul că din fişa medicală a copilului întocmită înainte de adopţie lipsesc cu desăvârşire informaţiile medicale esenţiale aferente unei perioade de trei luni de zile.

Istoria unei adopţii nedorite

Reamintim că Mihaela Popa doreşte să renunţe la copilul înfiat acum 11 ani dintr-un centru de plasament.  Ea se consideră înşelată, acuzând autorităţile, în speţă Direcţia judeţeană Pentru Protecţia Copilului Hunedoara, că, deliberat,  i-au oferit spre adopţie un copil cu handicap, retard mintal şi autism.  Pentru că minorul a fost înfiiat la o vârstă foarte fragedă, Mihaela Popa a depistat tarele copilului la doi ani de la adopţie.  „Aveam dreptul în momentul adopţiei să fiu informată corect despre starea de sănătate a copilului. De aceea am cerut in instanţă anularea adopţiei”, spune Mihaela Popa.

Femeia spune că din fişa medicală a copilului rezultă că acestuia i s-au administrat înainte de adopţie,  în spital,  cantităţi însemnate de fenobarbital începând de la opt luni. „Copilul a fost efectiv sedat circa jumătate de an. Din fişa medicală rezultă că în ultima lună înainte de a-l prelua eu, copilul a primit timp de două săptămâni, zi de zi,  fenobarbital. M-am interesat şi mi s-a spus că acest tratament este riscant la un bebeluş aşa de mic şi nu se justifică decât în cazul în care copilul este extrem de agitat sau are febră foarte mare. Practic copilul a fost îndopat cu fenobarbital înainte de a-l lua eu acasă”, spune Mihaela Popa. Ea consideră că bebeluşul a fost sedat tocmai din cauză că era prea agitat şi că în loc să se facă o evaluare medicală a bebeluşului cu comportament anormal înainte de a-l da în adopţie, autorităţile au preferat soluţia sedativului care a indus-o în eroare.

Mihaela Popa declară că dacă Tribunalul Hunedoara va refuza să dea curs solicitării ei de anulare a adopţiei, se va adresa unei instanţe superioare.

Potrivit Mariana Costăchescu, grefier în cadrul biroului de relaţii,  instanţa, la cererea mamei adoptive,  a decis un nou termen de judecată pentru data de 7 iulie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite