ADMINISTRAŢIE: Proiectele europene, un fel de loz în plic pentru primăriile hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Simeria s-au cheltuit circa 100 de mii de lei pentru întocmirea a patru proiecte fără să se primească nici un euro. Din 162 de proiecte depuse de primăriile hunedorene pentru atragerea de fonduri structurale, doar 21 au ajuns în faza de contractare

Atragerea de finanţare europeană prin scrierea de proiecte pare a fi pentru administraţia locală hunedoreană un fel de joc la loz în plic. Se cheltuie bani, se întocmesc proiecte bune,  dar nimeni nu poate conta pe un rezultat pozitiv. Un exemplu tipic în acest sens este primăria Simeria care în ultimii doi ani a depus patru proiecte pentru care a cheltuit aproape 100 de mii de lei. “Sunt trei proiecte de infrastructură şi unul destinat înfiinţării unui centru de afaceri. Am primit confirmarea că proiectele depuse de noi sunt eligibile acum patru-cinci luni. De atunci totul s-a blocat. Bucureştiul amână semnarea contractului pentru finanţare. Cei 100 de mii de lei sunt deocamdată bani aruncaţi în vânt”, spune Petru Păun Jura, primarul Simeriei.

 
Buget de criză şi la fonduri

În cei trei ani în care autorităţile publice hunedorene au avut acces la fondurile structurale oferite de UE, s-au scris nu mai puţin de 162 de proiecte eligibile, din care până acum au ajuns în faza de contractare doar 21. Proporţional, administraţia hunedoreană a scris proiecte pentru atragerea a nu mai puţin de 315 milioane de euro, până astăzi s-au aprobat la plată doar 43 de milioane de euro.

Comunităţi fără proiecte

Potrivit unui raport al Agenţia de Dezvoltare Regională Vest există însă şi primării care până la această oră nu au depus nici măcar un proiect pe fonduri europene. În judeţul Hunedoara sunt 11 localităţi în această situaţie, 10 comune, Bătrâna, Boşorod, Bulzeştii de Sus, Bunila, Burjuc, Cârjiţi, Cerbăl, Certeju de Sus, Lunca Cernii de Jos şi Vălişoara şi un oraş,  Aninoasa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite