Procedura de faliment umflă artificial datoria la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedura de faliment umfla artificial datoriile la stat
Procedura de faliment umfla artificial datoriile la stat

Datoria totală a IMM-urilor hunedorene la bugetul de stat a crescut în 2009,  faţă de 2008 cu aproximativ 20 la sută ajungând la valoarea de 243 de milioane de lei. Potrivit lui Mihaela Mănăilă, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, o bună parte din aceste datorii sunt  provocate inerţial de procedura declarării falimentului în România.

„Sunt în acest moment pe rol 170 de dosare de faliment. Este vorba de IMM-uri care au indus o datorie la bugetul de stat de peste 100 de milioane de lei . O bună parte din aceste datorii sunt însă înregistrate după intrarea în faliment al companiilor. Deşi sunt moarte din punct de vedere economic, contorul impozitelor pentru aceste IMM-uri continuă să înregistreze debite până la momentul în care instanţa emite decizia efectivă de faliment.  Perioada în care se finalizează o procedură de faliment poaţe ţine de la şase luni la mai bine de un an, timp în care firma, deşi nu are activităţi comerciale, este taxată la fel ca o companie care funcţionează normal. Normal ar fi ca în momentul deschiderii procedurii de faliment să dispară şi pretenţiile statului pentru respectivul operator economic ”, spune Mihaela Mănăilă.

Banca înaintea Finanţelor

Recuperarea acestor datorii devine mai anevoioasă pe timp de criză datorită priorităţii pe care o au băncile în recuperarea banilor. „Pentru că au o ipotecă de rang 1 pe bunurile companiilor care nu-şi mai pot plăti ratele la credite, băncile sunt primele care au dreptul conform legii să-şi recupereze banii. De multe ori Finanţele nu mai au ce să valorifice prin execuţie silită la datornic”, spune Mihaela Mănăilă. De departe, capitolele bugetare la care firmele hunedorene au restanţele cele mai importante sunt TVA-ul şi impozitul pe venit din salarii.  Până în acest moment doar 11 IMM-uri au depus cerere de reeşalonare a plăţii datoriilor, din care DGFP Hunedoara a aprobat doar opt corespunzătoare unei datorii totale de 8,2 milioane de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite