Diminutivul, cel mai ieftin mod prin care devenii îşi exprimă afecţiunea pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diminutivele nu lipsesc de pe firmele magazinelor din Deva
Diminutivele nu lipsesc de pe firmele magazinelor din Deva

„Puişor” este unul din cele mai folosite cuvinte cu care devenii se alintă în familie. În judeţ există peste 25 de nume de localităţi cu diminutiv în timp ce anumiţi comercianţi îşi branduiesc magazinele cu alint

Nu există devean care să nu ştie unde se găseşte locaţia botezată de comunitate ad-hoc  “Ulpiţa”.  În judeţ, de la “Almăşel”, “Brădăţel” şi “Dumbrăviţa”,  la “Vălişoara”,  se pot număra peste 25 de localităţi cu nume diminutivizate.  Nu trebuie să cauţi prea mult pe străzile Devei ca să găseşti “puişori” pe firmele magazinelor din oraş. La Oficiul Registrului Comerţului Hunedoara sunt înregistrate mai multe companii cu denumiri “cocoloşite”. “La birtuţul din pădure PAF” , “Trans Albiniţa SRL” sau “Impexcom Brădet SRL” sunt doar câteva exemple.  Concluzia nu poate fi decât una: hunedorenii,  în particular locuitorii Devei, au fost şi sunt “consumatori” de diminutive.


De la “miuţă” la “băiţă”


Toate persoanele intervievate de Adevărul de Seară pe această temă au declarat că folosesc în familie alintările “puişor” cu derivatul acestuia  “puiuţ”. Soţii Angela şi Cornel Căpraru se alintă reciproc exclusiv cu aceste diminutive. “Nu ne-am alintat decât cu puişor sau cu puiuţ. Cuvintele exprimă cel mai bine un sentiment puternic”, spune Angela Căpraru. Sunt însă şi alte formule.  Deveanca Camelia Cucu îşi alintă soţul cu “Petrişor”, iar în  familie copiii dânsei sunt  “drăgălaşii”. Diana Gogoaşă spune că are obiceiul să folosească cuvântul “băiţă” atunci când se referă la activităţile de igienă. Pentru Liviu Bâc cuvântul “mic” este aproape întotdeauna înlocuit cu “micuţ”, iar atunci când e vorba de o partidă de fotbal cu colegii “mia” devine “miuţă”. Tudoriţa I. spune că în tinereţe îşi apela prietenul cu termenul de “guriţă”.

Ce spune psihologul?

Potrivit psihologului Cornel Victor Igna, folosirea diminutivelor este un obicei social normal. Folosite în exces ele au de obicei rolul de a îmbunătăţii o relaţie care nu merge sau de a poza într-o ipostază de fragilitate.  Sunt însă şi situaţii în care  “inflaţia” de diminutive trădează o doză de infantilism.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite