Epicentrul risipei: La Brad, 60 % din gigacaloria produsă se pierde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brădenii plătesc cel mai mare preţ al gigacaloriei din ţară
Brădenii plătesc cel mai mare preţ al gigacaloriei din ţară

Bugetul de stat a salvat în ultima clipă brădenii de la perspectiva unor Sărbători petrecute în frig. Banii nu ţin de cald însă decât până în data de 15 ianuarie 2010.

Alocarea în ultimul  moment de la bugetul de stat a sumei de un milion de lei pentru aprovizionarea cu combustibil a centralei termice de la Gurabarza a evitat sistarea serviciilor termice către locuitorii Bradului preconizată pentru data de vineri 18 decembrie.  Potrivit lui Dorin-Oliviu Gligor,  prefect al judeţului Hunedoara,  acesta este ultimul gest al autorităţilor publice centrale pentru susţinerea financiară a sistemului public de furnizare a agentului termic în Brad. „De la 15 ianuarie încolo Primăria Brad este pe cont propriu în ceea ce priveşte managementul şi restructurarea acestui serviciu public care la această oră reprezintă din punct de vedere economic un epicentru al risipei în România”, declară sursa citată.


O groapă financiară fără fund

Schema pierderilor înregistrate de compania Acvacalor, furnizorul de servicii termice în municipiul Brad, şochează prin parametrii ei.  Potrivit datelor furnizate de Instituţia Prefectului de Hunedoara, din 6700 de gigacalorii produse lunar de centrala termică existentă la Gurabarza doar 2700 sunt efectiv vândute către clienţi, diferenţa fiind pierderi datorate situaţiei precare a reţelei termice. Pierderea lunară înregistrată se ridică undeva la 2,2 milioane de lei.


Preţ "umflat" ca să acopere deficitul

 O gigacalorie produsă la Brad costă 550 de lei plus TVA, preţ care bate toate recordurile naţionale. Spre comparaţie,  la Timişoara,  gigacaloria costă 163 de lei, la Vaslui 180, iar la Braşov 184. În afară de Brad, cel mai mult vor plăti pentru căldură, în această iarnă, cei din Târgu-Mureş şi Alba-Iulia, unde gigacaloria ajunge la 193, respectiv 230 de lei.
 Forţarea acestui preţ extrem de mare la gigacalorie induce furnizorului Acvacalor creanţe de peste 2,3 milioane de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite