Tratamentul lunar al devenilor alcoolici costă cât medicaţia anuală a unui diabetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minim trei alcoolici sunt ridicaţi zilnic de pe străzi la Deva
Minim trei alcoolici sunt ridicaţi zilnic de pe străzi la Deva

În medie, trei deveni cu etilism acut sunt internaţi zilnic  la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de pe lângă Spitalul  judeţean din Deva. Primul ajutor acordat alcoolicilor căzuţi pe drum costă bugetul Spitalului judeţean din Deva aproximativ 18.000 de lei pe lună.

Potrivit medicului Tănase Popa, şeful UPU, asistenţa medicală necesară aducerii alcoolicilor la linia de plutire costă aproximativ 200 de lei per pacient, plus costurile transportului efectuat de salvare. „Sunt pacienţi căzuţi. Majoritatea prezintă plăgi, escoriaţii şi uşoare traumatisme. Fiecare consumă fonduri necesare investigaţiilor de laborator, analize de sânge şi radiografii, la care se adaugă costul tratamentului cu glucoză şi vitamine”, spune sursa citată.  
Un calcul simplu  arată că excesul de alcool, grevează lunar bugetul de criză a spitalului din Deva cu suma de 18.000 de lei. Suma poate atinge uşor dublul în cazul unor traumatisme craniene care necesită intervenţii chirurgicale costisitoare. De asemenea, pe perioada Sărbătorilor de iarnă, statistica ultimilor ani consemnează o dublare a numărului pacienţilor alcoolici care necesită acordarea unui serviciu medical de urgenţă.


Ce se poate face cu 18.000 de lei în sănătate?


Potrivit lui Vetuţa Stănescu, şef serviciu Contractare statistică şi asistenţă spitalicească din cadrul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS)  Hunedoara,  costurile decontate către Spitalul judeţean din Deva pentru tratamentul unui  bolnav internat care suferă de diabet,  cancer sau afecţiuni cardio-vasculare se ridică la 1500 de lei pe lună. Prin comparaţie, costul mediu al repunerii pe picioare al etilicilor deveni pe timp de o lună este egal cu tratamentul unor  bolnavi  grav timp de un an de zile.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite