Protestele minerilor continuă. Circulaţia pe Defileul Jiului este blocată UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.000 de mineri au ieşit în stradă
Peste 1.000 de mineri au ieşit în stradă

De la primele ore ale dimineţii, minerii din Valea Jiului s-au strâns în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, nemulţumiţi că negocierile cu reprezentanţii Ministerului Economiei s-au încheiat fără rezultat. Protestele minerilor au început luni.

UPDATE ORA 13.00 Peste 4.000 de mineri s-au oprit la intrarea în Petroşani dinspre Defileul Jiului. Din această cauză, la această oră Defileul Jiului este complet blocat. Prefectul județului Hunedoara, Ștefan Ioan Dezmeri, le-a cerut minerilor să nu plece pe Defileul Jiului. Liderii de sindicat au spus că își vor da demisia daca minerii vor pleca pe defileu.

UPDATE ORA 12.50 Numărul minerilor care protestează este în continuă creştere. La aceasta oră, aproximativ 4.000 de ortaci protestează pe străzile din Petroşani. Conform site-ului hotnews.ro, minerii se îndreaptă acum spre ieşirea din localitate către Defileul Jiului, pe DN 66 Petroşani-Târgu Jiu.

Protestele minerilor din Valea Jiului continuă şi astăzi. Au avut loc incidente, ortacii s-au îmbrâncit între ei pentru că unii îşi doreau să reintre în subteran iar alţii voiau să protesteze. În prezent, protestul este unul paşnic, iar pe străzile din Petroşani mărşăluiesc peste 1.000 de mineri. În zona Defileului Jiului se află mobilizaţi, însă, jandarmi, pentru orice eventualitate. De asemenea, şi jandarmii din Gorj sunt în stare de alertă. „S-au luat măsuri suplimentare şi în Gorj“, a declarat Alin Ivan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj.

După cum explică şi realitatea.net, minerii sunt nemulţumiţi că nu au primit sporul de pericol pentru munca în subteran majorat cu 100 de lei, după cum s-a stabilit printr-un protocol semnat cu administraţia în luna februarie. La începutul lunii februarie, peste 300 de mineri de la EM Lonea şi EM Lupeni au protestat în faţa sediului CNH Petroşani, cerând sporul de periculozitate pentru munca în subteran la valoarea de 700 de lei. Atunci, conflictul s-a încheiat după ce minerii au discutat cu directorul general al CNH, Constantin Jujan, şi a fost semnat un protocol care garanta plata sporului de pericol majorat.

Minerii care au ieşit în stradă provin de la şapte exploatări miniere din Valea Jiului: Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Uricani şi Lupeni.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite