Cetatea care ascunde secretul lui Jules Verne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care îndrăgesc opera marelui scriitor francez Jules Verne pot vizita Cetatea Colţ, locul care l-a inspirat pe scriitor. Cetatea Colţ datează de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitorită de cneazul Cândea.

Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică şi şi-a schimbat numele în Kendeffy. Cetatea se află pe teritoriul satului Suseni pe drumul judeţean DJ 686, la intrarea pe valea Râuşorului şi la 3 km distanţă de satul Râu de Mori. Datorită aspectului cetăţii şi toponimiei locurilor, se presupune că acesta ar fi sursa de inspiraţie a romanului „Castelul din Carpaţi” de Jules Verne. Criticii care au studiat opera lui Jules Verne au ajuns la concluzia că scriitorul a făcut o călătorie în Transilvania şi a fost însoţit de o femeie frumoasă din satul Homorod.

Ultima iubire a lui Verne
Se mai spune şi că aceasta a fost ultima mare iubire a lui Jules Verne, iar povestea lor s-ar fi consumat în camerele castelului din Carpaţi. Localnicii ştiu povestea unei fete de 17 ani care şi-ar fi lăsat baltă mirele, în toiul pregătirilor de nuntă, şi a fugit de la părinţi. O chema Luiza, iar Jules Verne îi spunea „unica sirenă”. Viaţa i-a despărţit pe cei doi. Luiza a fost nevoită să se căsătorească, până la urmă, cu altcineva, şi a plecat cu întreaga familie la Bucureşti. Povestea castelului are, cumva, un final.

În 1944, într-o familie din Bucureşti, într-un scrin, sunt găsite câteva scrisori. De la Jules Verne către Luiza. Epistole de dragoste, pe care preafrumoasa femeie le-a lăsat nepoatelor ei. Urmaşii ei păstrează şi alte daruri despre care spun că sunt de la Jules Verne - un ceas cu pendul, două machete ale iahturilor scriitorului şi câteva volume din „Călătorii extraordinare”.

RECOMANDĂRI

Vineri / Invitaţie la circ
Circul internaţional Las Vegas soseşte astăzi la Deva. Cortul unde vor avea loc spectacolele a fost amplasat la intrarea în oraş, pe Calea Zarandului. Circul îşi va deschide porţile de astăzi, de la ora 19.00, iar spectacolele vor fi organizate pe durata întregului weekend. Atracţiile serii vor fi dresurile de lei şi de tigri bengalezi. Din programul circului nu vor lipsi nici acrobaţiile sau scenele de comedie şi reprezentaţiile de magie şi iluzionism. Biletele de intrare la circ costă 20 de lei.
 

Sâmbătă / Festival „draculian” la Hunedoara

image

Festivalul „Dracula Nights at Corvinilor Castle”, care a început luni, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, se va încheia cu două seri dedicate filmului horror. Sâmbătă şi duminică, de la ora 22.00, vizitatorilor castelului le-au fost pregătite proiecţile filmelor „The Descent - 1” şi „The Descent - 2”. Festivalul „Dracula Nights at Corvinilor Castle” se desfăşoară în curtea interioară a Castelului Corvinilor, unde a fost amenajat un cinematograf în aer liber, dar şi alte atracţii pentru vizitatori. Intrarea va fi gratuită.

Duminică / Summer Break la Mintia
Iubitorii muzicii electronice sunt invitaţi duminică să danseze la festivalul „Summer Break”. Locaţia aleasă pentru desfăşurarea evenimentului este Castelul Gyula de la Mintia, la aproximativ zece kilometri de municipiul Deva. Pe cele două scene amplasate la locul concertelor au fost invitaţi să urce 40 de DJ. În afara muzicii, organizatorii au adăugat şi alte atracţii: o „skate area”, un panou pentru căţărători şi un cinema în aer liber. Un spaţiu a fost amenajat special pentru hunedorenii pasionaţi de grafitti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite