Ori preţ corect, ori fără cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a oprit furnizarea de cărbune către Electrocentrale Deva.

Scandalul preţului corect la cărbunele extras din Valea Jiului ia amploare. Conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, împreună cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie, au decis să întrerupă furnizarea de cărbune către Electrocentrale Deva şi către termocentrala de la Paroşeni. „Am hotărât să sistăm livrările de cărbune pentru ambele termocentrale, pentru că a expirat contractul. S-a trimis deja notificarea şi am fost convocaţi la Ministerul Economiei şi Comerţului pentru a discuta problema preţului la cărbune”, a declarat  directorul general al CNH Petroşani, Constantin Jujan.

În principiu, CNH Petroşani cere 80 de lei pe gigacalorie, în timp ce termocentralele beneficiare nu vor să dea niciun leu în plus faţă de cei 65 pe care îi achită acum. Directorul Electrocentrale Mintia, Tiberiu Borca, susţine că există un contract atât în privinţa preţului la cărbune, cât şi a cantităţii livrate.

„Contractul este în desfăşurare, deci nu putem discuta de renegocierea preţului la cărbune. În plus, preţul energiei este reglemenat de Agenţia Naţională pentru Reglementarea Energiei. Deci dacă se scumpeşte cărbunele eu nu pot creşte preţul la energie”, a spus Borca.  În privinţa sistării livrării de cărbune de către CNH Petroşani, directorul Electrocentrale Deva susţine că aceste date sunt confidenţiale şi nu pot fi făcute publice. Cele două termocentrale cumpără de la unităţile miniere din Valea Jiului 7.000 de tone de cărbune zilnic. Practic, 90 la sută din cărbunele folosit de termocentrale provine din aceste mine. În „bătălia” pentru a vinde cărbunele la un preţ corect au intrat şi minerii de la Vulcan, care ameninţă cu greva.

Liderul de sindicat de la mina Vulcan, Ioan Ciubotaru, spune că, de mâine, intră în greva foamei din solidaritate cu minerii pe care îi reprezintă. „Revendicările noastre sunt legate de creşterea preţului la cărbune, deoarece am constatat că Mintia importă cărbune mai scump decât cel pe care îl vindem noi. Pentru asta sunt decis să intru în greva foamei, dacă cei de la Bucureşti nu vor rezolva cu preţul la huilă”, a precizat Ciubotaru.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite