TIMP LIBER: Mii de turişti sunt chemaţi în acest weekend să cucerească munţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de turişti sunt aşteptaţi la Straja
Sute de turişti sunt aşteptaţi la Straja

După ninsorile abundente, cele 13 pârtii din staţiunile judeţului vor fi aglomerate la sfârşitul acestei săptămâni. Hunedorenii dornici de distracţie pe pârtie sunt aşteptaţi cu preţuri mici la „utilităţile” staţiunilor Straja, Parâng şi Râuşor.

Stratul de zăpadă aşternut în ultimele zile depăşeşte 100 de centimetri, iar condiţiile de schi sunt perfecte pe cele 12 pârtii din Straja şi Parâng. Spre deosebire de locurile de agrement de pe Valea Prahovei, administratorii staţiunilor hunedorene mizează pe preţurile mici la utilităţile pârtiilor. Astfel, dacă în Poiana Braşov şi în staţiunile de pe Valea Prahovei preţul unei urcări cu telescaunul porneşte de la 12 lei, o urcare cu telescaunul în Parâng costă 8 lei, iar în Straja, preţul unui drum este de 6 lei.

Pârtii de referinţă
În cele două staţiuni montane, amatorii sprturilor de iarnă pot schia pe 12 pârtii. În Parâng, cele mai populare pârtii sunt „Telescaun 1”,  cu o lungime de 2,5 kilometri şi o diferenţă de nivel de 612 metri şi „Telescaun 2”, de 3.6 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 100 de metri. În Straja, iubitorii de schi sunt invitaţi să cucerească „Platoul Constantinescu”, în lungime de 1,8 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 400 de metri. De asemenea, amatorilor de sporturi extreme le stă la dispoziţie Pârtia Lupului, în lungime de 600 de metri, una dintre cele mai dificile. 

Un drum cu teleschiul costă doar 2 lei în Parâng. În Straja, preţul urcării este de 2 lei pe „Platoul Soarelui” şi de 3 lei pe oricare din celelalte 6 pârtii. Tarifele folosirii teleschiurilor sunt reduse la jumătate faţă de cele practicate în staţiunile de pe Valea Prahovei. „Straja şi Parâng sunt mai profitabile pentru pasionaţii de schi decât oricare alte staţiuni montane din ţară, chiar dacă nu au aceeaşi popularitate”, consideră Florin Bena, instructor de schi în Parâng.

Punctul de plecare spre cele două staţiuni este municipiul Petroşani, aflat la poalele Parângului şi la o oră de mers cu autoturismul de oraşul Lupeni, de unde porneşte ascensiunea spre Straja.

Râuşor, „Perla” Retezatului
O pârtie cu o lungime de 1.300 de metri îi aşteaptă pe turiştii care îşi doresc să schieze în Retezat. Staţiunea Râuşor, mai puţin populară decât cele două locuri din Valea Jiului, îşi atrage vizitatorii prin frumuseţea peisajului şi liniştea oferită. Aici, preţul unei cartele pentru şase urcări cu teleschiul în vârful pârtiei este de doar 10 lei, iar schiurile pot fi închiriate pentru 20 de lei.

RECOMANDĂRI

Colinde asortate cu ger la Deva

Spectacolele se desfăşoară în Piaţa Telecabinei

Devenii îndrăgostiţi de muzică pot face în acest weekend o audiţie în aer liber în Piaţa Telecabinei. Pentru deseară este anunţat un program de muzică populară. Printre ei se află grupul de colindători ai Poliţiei Comunitare din Deva, formaţia Silvana (junior) şi Lena Miclăuş. Sâmbătă va fi ziua muzicii uşoare. Printre interpreţi se remarcă Adnana Olariu, Cristina Vasiu şi trupele „ Dreamers“ din Târgu Mureş,  „Non-Profit” din Sebeş şi Dj.Sava & Raluk. Duminică este seara colindelor. Vor cânta, printre alţii, grupul de colindători din Bretea  Mureşană, ansamblul  folcloric „Ritmuri  Zărăndene “ din Hărţăgani, căluşerii şi grupul de colindatori din Orăştioara  de Sus şi ansamblul  folcloric  Silvana. (Adran Sălăgean)

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite