Luptă pentru salarii în marile fabrici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproximativ 500 de angajaţi ai ChimSport Orăştie au ieşit din grevă după ce au obţinut o creştere salarială. Între timp, sindicatul „Siderurgistul” continuă negocierile cu reprezentanţii Arcelor Mittal pentru a stabili cât de mare va fi mărirea salarială.

După patru zile de grevă, angajaţii ChimSports Orăştie au revenit astăzi la lucru mulţumiţi de modul în care s-au încheiat negocierile dintre conducere şi sindicate. Practic, conducerea societăţii a hotărât să acorde o creştere salarială de 100 de lei fiecărui angajat.
Nemulţumirea vine din partea liderului de sindicat Constantin Stoica. El susţine că rezultatul negocierii este, de fapt, o trădare a celorlalte două sindicate din societate care au „bătut palma” cu cei din conducere.

Negocieri salariale
„Negocierile au fost purtate cu ceilalţi doi lideri de sindicat care nici măcar nu s-au aflat în grevă. Mie mi s-a interzis accesul în unitate, deşi sindicatul «Speranţa» are peste 200 de membri. Mai mult, au căzut de acord să nu se mai încheie Contracte Colective de Muncă”, a declarat Stoica. În replică, Sorin Borza, consilierul juridic al societăţii susţine că „Speranţa” nu mai este sindicat reprezentativ la nivelul unităţii, fapt dovedit de o decizie judecătorească.

Dacă la ChimSports lucrurile s-au mai liniştit, la Arcelor Mittal Hunedoara, siderurgiştii nu au reuşit să ajungă la o înţelegere finală privind majorările salariale. Potrivit lui Petru Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul”, conducerea a venit cu o serie de propuneri salariale. „La această dată, suntem în negocieri cu reprezentanţii firmei în ceea ce priveşte capitolul «Salarii» din cadrul CCM. Ne-au fost propuse mai multe variante ce urmează să fie analizate”, a spus Vaidoş.

Şi la Compania Naţională a Huilei Petroşani există tensiuni între sindicate şi conducere. Contractul Colectiv de Muncă expiră şi există riscul ca minerii să nu primească prime de Paşte. „Deocamdată, nu putem lua în calcul acordarea adaosurilor salariale până nu vom avea bugetul de venituri aprobat. Nu putem discuta, încă, despre riscul ca minerii să nu ia niciun ban”, a spus directorul CNH Petroşani Constantin Jujan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite