Hunedoreanul Gheorghe Suba este singurul pilot care a aterizat pe Muntele Mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Suba
Gheorghe Suba

Hunedoreanul are peste 10.000 de ore de zbor, cinci carnete cu sute de file cu însemnări de zbor şi consideră o performanţă faptul că a ieşit la pensie din aviaţie.

PROFIL
Născut. 4. 04. 1933, comuna Buteni, judeţul Arad.
Studii. Învăţământul primar şi gimnazial în comuna Buteni, şcoala profesională la Arad, Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Buzău, Şcoala Tehnică de Transport Aerian.
Familie. Căsătorit, trei copii.

Nu s-a născut cu o pasiune pentru avioane, însă cărările vieţii l-au determinat  să devină pilot. Pe când avea 11 ani, Gheorghe Suba a pus mâna pentru prima dată pe un avion. Doi piloţi ruşi au aterizat forţat în apropierea satului unde locuia. Toată suflarea s-a adunat să vadă „minunea”.  Aveau nevoie de combustibil şi au acceptat chiar şi benzină de lampă, numai să-şi poată relua zborul.
„Ne-au lăsat să punem mâna pe biplan (avion cu două aripi), eram fascinat. Am găsit întâmplător o batistă şi am legat-o în apropierea aripilor. Când avionul a plecat, am avut satisfacţia că a plecat cu batista mea, albă, care flutura neîncetat”, îşi aminteşte fostul pilot. De atunci, avioanele au câştigat un loc special  în inima sa.
După studiile gimnaziale, s-a înscris la o şcoală profesională din Arad, cu profil textil. Ulterior, a ajuns să profeseze în domeniu. La un momendat însă, activitatea sa profesională s-a întors la 180 de grade. Într-una din zilele în care se afla la serviciu a fost vizitat de doi reprezentanţi ai aviaţiei române, care se aflau în căutare de tineri piloţi. Atât Gheorghe Suba, cât şi colegii săi au fost invitaţi să se treacă pe o listă. „Nu s-a înscris nimeni, iar unul dintre cei doi mi-a şoptit la ureche să mă înscriu eu, în speranţa că voi reprezentanta un imbold pentru ceilalţi. M-am trecut pe listă, însă am fost şi primul şi ultimul”, a mărturisit hunedoreanul. Astfel a ajuns să înveţe secretele meseriei de pilot. Primul cuvânt pe care l-a auzit în aviaţie a fost „disciplină”, cuvânt cu care a ieşit la pensie.

Poveşti din aviaţie
Din 1952 şi până în 1983 a lucrat în aviaţia sanitară. Cariera sa numără două performanţe. Prima a avut loc în 22 august 1962, ziua în care a aterizat pe Muntele Mic. „Am primit un telefon că un geolog se afla pe Muntele Mic şi avea nevoie de ajutor, avea peritonită. Am mers să-l iau de acolo cu un avion Fisler, singurul indicat penntru aterizări şi decolări scurte. Sunt unicul pilot care a aterizat pe Muntele Mic”, a declarat Gheorghe Suba. 
Cea de-a doua sa performanţă a fost una extrem de riscantă. A transportat 19 copii bolnavi şi o asistentă medicală cu un avion în care era indicat să urce doar cinci persoane. A decolat de la Săuleşti şi trebuia să ducă cei 19 copii la Constanţa, la un centru de recuperare. „A fost un risc calculat şi asumat. Am transportat copiii la insistenţele părinţilor, însă şi pentru că greutatea acestora nu a depăşit cu mult greutatea permisă, întrucât toţi erau mici”, a precizat fostul aviator.

Întrebări şi răspunsuri

Regretaţi că v-aţi înscris pe lista piloţilor?
Nu. Nu există pilot care să nu greşească, însă faptul că am reuşit să ies la pensie din aviaţie consider că este cea de-a treia performanţă a mea. Am avut mulţi colegi care au murit.

Aţi avut accidente de-a lungul carierei?
Da, unul din ele la Geoagiu. Trebuia să livrez sânge la sanatoriul TBC, să arunc punga.  Am înclinat avionul prea mult şi am intrat în vârfurile a doi brazi, iar ulterior am căzut. Am avut noroc că avionul nu a luat foc.

Cum s-a descurcat familia cu această meserie?
Soţia a fost cea care a dus toate greutăţile familiei, pentru că eu eram mereu plecat. Anul trecut am împlinit 50 de ani de căsătorie. Simultan, am făcut 50 de ani de când am aterizat prima dată în Deva.

Ce-i place
„Îmi place muzica uşoară, însă cea specifică generaţiei mele. Îmi plac copiii, lectura şi şahul. De asemenea, când eram mai tânăr îmi plăcea foarte mult să îi ascult pe bătrâni. Mă fascina talentul lor de a povesti întâmplările prin care au trecut”, a spus Gheorghe Suba.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna, ipocrizia şi faptul că  sunt contrazis atunci când ştiu că am dreptate”, a spus Gheorghe Suba.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite