Daniel Furdui a forat pe trei continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o specialitate căutată în întreaga lume: ştie să execute misiuni de forare în adâncurile pământului pentru a stabili dacă acolo vor apărea noi mine.

PROFIL
Născut: 25 ianuarie 1966
Studii: Facultatea de Mine şi Geologie Petroşani
Experienţă profesională: supervizor foraj
Familie: divorţat, un copil

A căutat filoane de aur în Malaezia, minereuri complexe în Sudan şi Eritreea, iar în Europa a forat în opt state, printre care Ucraina, Slovacia şi Ungaria. Cea mai mare adâncime la care a forat a fost atinsă în Valea Jiului: 1.200 de metri. Astfel s-ar putea descrie povestea lui Daniel Furdui, un inginer miner hunedorean care de mai bine de 17 ani sondează adâncurile pământului pe trei continente pentru a deschide calea spre viitoarele mine. „Am terminat Institutul de Mine de la Petroşani, iar în 1994 mi s-a oferit posibilitatea de a lucra în Malaezia. Aşa a început aventura mea în jurul lumii”, povesteşte hunedoreanul.
Un contract într-o ţară aflată la capătul lumii se desfăşoară pe perioade de timp cuprinse între trei şi şase luni. „În Malaezia am avut mai multe contracte pe parcursul anilor 2004-2007. Unul dintre aceste proiecte a vizat sondarea în interiorul junglei, unde jaguarii şi şerpii veninoşi erau la ei acasă. Acolo am găsit un filon de aur, dar extragerea lui s-a dovedit a fi prea costisitoare pentru firma care ne-a contractat”, povesteşte Daniel.

Muncă la peste 50 de grade Celsius
Munca în astfel de ţări, considerate exotice, nu este deloc uşoară. Lucrezi alături de străini care au propriile obiceiuri şi mai ales în ţări în care legile diferă mult faţă de ale noastre. În plus, condiţiile de muncă sunt deosebite. „În Sudan şi Eritreea munceam la temperaturi care depăşeau 50 de grade Celsisus. E adevărat că aveam la îndemână apă rece, dar oricum, efortul era deosebit. În plus, în aceste ţări trebuie să fii foarte atent la legile aflate în vigoare. Spre exemplu, în Sudan, consumul de alcool e interzis cu desăvârşire. Localnicii riscă şase luni de puşcărie pentru consum de alcool, iar străinii prinşi cu alcool sunt expulzaţi ”, povesteşte inginerul.

Arme la îndemâna tuturor
Hunedoreanul mai povesteşte că sudanezii sunt foarte leneşi şi că orice muncă li se părea deosebit de grea. „Sudanul e un stat oarecum bogat. Din acest motiv locuitorii lui sunt obişnuiţi ca alţii să muncească în locul lor”, povesteşte Furdui. Siguranţa este o altă problemă cu care se confruntă cei care lucrează în ţări precum Sudan sau Eritreea. „În Sudan lucram sub pază armată, iar în Eritreea eram transportaţi de la campus spre locurile de muncă însoţiţi de soldaţi. În aceste ţări, oamenii înarmaţi pe străzi sunt un lucru obişnuit”, spune Furdui.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de greu este să lucrezi alături de străini?
Trebuie să le cunoşti foarte bine obiceiurile pentru a nu risca să-i jigneşti. Îmi aduc aminte că un coleg de-al meu nu a ţinut cont de faptul că un muncitor indian făcea parte dintr-un cult care interzicea atingerea părului. Omul a făcut greşeala să-i pună mâna pe cap indianului şi a avut parte de un scandal monstruos.

Care este următorul contract în care veţi pleca?
Probabil urmează să mă întorc din nou în Eritreea. Aştept să vedem unde va obţine firma noi contracte. E greu să pleci de acasă, dar asta e. Cu siguranţă doar dorinţa mea de a călători şi de a cunoaşte cât mai multe locuri mă face să continui această muncă.

Ce-i place
„Am văzut aproape toată lumea şi am rămas impresionat de foarte multe locuri. Îmi place să fiu alături de fiul meu ori”, declară hunedoreanul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac minciuna şi oamenii duplicitari. E bine ca oamenii să spună direct ceea ce au de spus”, crede Furdui.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite