Cavalerii medievali au invadat centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene istorice au fost jucate la inaugurarea unei expoziţii de arme, la Deva. Spectacolul a atras peste 300 de deveni care s-au bucurat să guste chiar şi iluzia luptelor cu săbii de altădată, dintre cavalerii medievali.

„Prea nobile, lasă-mă să lupt!”. „Du-te! Dar dacă nu eşti vajnic şi-mi faci blazonul de ocară, diseară nu primeşti merinde. Asta, dacă scapi de tăişul spadei”. Şi cavalerii medievali, cu bine simulată furie, încep lupta încleştându-şi săbiile sub ochiul vigilent al lentilelor aparatelor foto digitale ale devenilor din secolul XXI.  Aceste reconstituiri de epoci istorice, pe care englezii le-au denumit „reenactment”,  sunt tot mai des folosite ca amorsă a unor evenimente culturale.
„Ne încântă interesul pe care-l trezeşte această pasiune a noastră pentru reconstituirea atmosferei din Epoca Medievală. Practic, livrăm o mostră de cultură în format atractiv, de spectacol”, spune Marius Badiu, alias „Badurin Barbarul”, preşedintele Ordinului Cavalerilor din Hunedoara. Organizaţia  a avut în sarcină repriza de dueluri medievale derulată la vernisajul expoziţiei „Milităria Medievală”, deschisă vineri seara la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.  Dovadă că publicul nu s-a săturat încă de „capă şi spadă” sunt cei aproape 300 de deveni  care au venit la inaugurarea expoziţiei de arme. „Am venit cu băiatul meu şi cu un nepot să vadă cavalerii”, spune Ionuţ Codrea, din Deva. Pe Iris Antal, în vârstă de trei luni, părinţii au adus-o echipată în prinţesă de secol XV. În ţinuta micuţei doar pampersul a fost contemporan.  Şi pentru că a fost vorba de un spectacol „care pe care”, cei mai mulţi au pariat pe scutierul Răzvan că va învinge în luptă.
„Iubesc istoria şi arta duelului. Susţinerea publicului mă stimulează să dau lovitura de graţie adversarului”, spune Răzvan Rusu, elev în clasa a XI-a, şi în timpul liber scutier. Bineînţeles, din inaugurarea unei expoziţii de arme medievale, nu putea lipsi vânătoarea cu şoimi.  Hunedoreanul Dorin Carabeţ a făcut o demonstraţie arătând cum poate fi folosită o pasăre de pradă pe post de armă de vânătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite