Expediţie în necunoscut: hunedoreanul Florin Chifor a trăit în jungla amazoniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Chifor a explorat jungla peruană pentru a găsi şi încerca elixirul „broaştei-maimuţă”, un animal legendar al Amazonului. În ultimul an şi jumătate, Florin Chifor s-a aventurat în expediţii la care alţi români nici nu ar fi îndrăznit să viseze.

PROFIL
Născut: 27.02.1967, Brad
Studii. Facultatea de Chimie, Cluj-Napoca.
Familie. Necăsătorit
Experienţă. A lucrat ca inginer chimist în industria petrolieră.

În vara anului trecut, hunedoreanul a petrecut o lună în mijlocul junglei amazoniene, alături de triburi cu origini incaşe. Povestea călătoriei în care a plecat chimistul din Brad a început din Iquitos, un orăşel peruan izolat în mijlocul junglei. De acolo, Florin Chifor şi un prieten al său au pornit cu vaporetul pe râul Amazon, pentru a explora zonele afundate în necunoscutul nesfârşitei păduri tropicale.
Călăuzele incaşe i-au purtat pe cei doi pe urmele „broaştei-maimuţă”, un animal legendar despre al cărui venin se spune că îi poate face pe cei care îl folosesc să se simtă foarte puternici. „Localnicii din satele junglei amazoniene spun că veninul secretat de o glandă aflată pe spinarea broaştei îi transformă pe oameni în «maşini de vânat şi ucis». Nu mai simţi foamea, setea şi oboseala pentru o perioadă îndelungată, iar cu aceste calităţi ai putea deveni, spun ei, spaima vânatului sau a adversarilor în luptă”, explică hunedoreanul.

S-a hrănit cu maimuţe şi peşti Piranha
Senzaţiile tari au fost încercate de aventurier pe propria piele, iar veninul aplicat pe rănile făcute în braţ cu jarul din capătul unui băţ şi-a făcut simţit pe deplin efectul. „Am rămas înţepenit, iar inima aproape îmi exploda în piept”, îşi aminteşte Florin. Jungla nu este nici pe departe aşa cum a fost imaginată în cele mai multe dintre documentarele de televiziune. Florin Chifor a fost impresionat de condiţiile de neîndurat în întinsul amazonian. „Acolo, fără ajutorul băştinaşilor care cunosc secretele junglei este aproape imposibil să suprevieţuieşti. Vei fi doborât de lipsa hranei, de umezeală, insecte şi de frigul nopţii. Nu vezi bananieri la tot pasul, iar maimuţele, şobolanii sau şerpii nu se lasă vânaţi atât de uşor”, povesteşte hunedoreanul, care a încercat „tradiţionala” friptură de maimuţă a incaşilor şi s-a hrănit cu delicatesele preparate din peştii Piranha, pescuiţi în Amazon.   
La câteva luni după întoarcerea din jungla Amazonului, aventurierul Florin Chifor a pornit într-o expediţie la fel de neobişnuită. S-a urcat la volanul unui autoturism Dacia vechi de 25 de ani şi, după ce a străbătut 2.000 de kilometri, a ajuns la Cercul Polar Nordic, unde l-a întâlnit pe legendarul Moş Crăciun. Animat de gustul aventurii, hunedoreanul plănuieşte noi expediţii. „Vreau să ajung la vulcanii activi din Peninsula Kamceatka, din Nord-Estul Rusiei”, este următoarea ţintă fixată de Florin Chifor. 

image

"Broasca -maimuţă". Foto: F. Chifor.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai mâncat în junglă?
Piranha a fost alimentul de bază. Friptura de aligator a fost primul contact cu bucătăria peruană, iar apoi am mai consumat şi sos de furnici roşii, yucca prăjite, maduvă şi viermi de palmieri, carne de şobolan mohas şi de maimuţă şi emulsie de cauciuc natural folosit de băştinaşi pentru deranjamentele stomacale.

În ce constă contactul triburilor incaşe cu civilizaţia?
În Iquitos existau săli speciale unde oamenii plăteau pentru a privi programele de la televizor, cum erau internet-caffe-urile de la noi. Cele mai multe dintre triburile junglei au fost creştinate, însă unele au rămas la vechile lor tradiţii. Oamenii trăiesc destul de izolaţi de civilizaţie.  

image

Ce-i place
Florin Chifor a terminat o facultate grea de chimie, dar i-a plăcut să lucreze în domeniul în care a studiat. Îi place să fie solicitat fizic şi psihic la maxim, atâta timp cât are libertatea de a lua decizii. Aventura este nelipsită din viaţa lui, iar în viitorul apropiat plănuieşte o nouă expediţie inedită.

Ce nu-i place
Hunedoreanul spune că este deranjat de răutatea oamenilor. În expediţia din America de Sud l-au impresionat în mod neplăcut „balcanismul” celor pe care i-a întâlnit. „Când lucrurile pot merge prost, înseamnă că deja au mers”, şi-a spus hunedoreanul de multe ori, în timpul călătoriei sale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite