Programul "Mere în şcoli": copiii au primit fructele promise în urmă cu două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Mere în şcoli” a devenit realitate, în sfârşit, şi pentru elevii din judeţul Hunedoara. Şcolarii din clasele I-VIII beneficiază de fructe începând de astăzi, după ce Consiliul Judeţean a semnat ieri contractul de achiziţie.

Cu toate că a pornit cu stângul la noi în judeţ, programul „Mere în şcoli” a devenit, în sfârşit, realitate. Iniţial, elevii din clasele I-VIII urmau să beneficieze de fructe încă de anul trecut, din luna noiembrie. Consiliul Judeţean a renunţat la acest termen din lipsă de bani.

Reprezentanţii instituţiei spun că, totuşi, copiii au primit mere şi în 2010, ce-i drept, într-un alt interval de timp. La începutul lui 2011, programul a fost din nou stopat. Contractul de achiziţie a fructelor s-a semnat abia ieri. „Merele vor fi distribuite începând de astăzi, de firma S.C. Prioritar Impex S.R.L. din Călan, singura care s-a prezentat la licitaţie”, a declarat, în această dimineaţă, administratorul public al instituţiei, Dorin Martin.

În acest context, copiii şi părinţii sunt cei mai derutaţi. În timp ce unii şcolari recunosc că au mai mâncat fructe gratuite în pauze, unii părinţi şi-au trimis zi de zi copiii cu pacheţel de acasă.

image

Anul trecut mergeam şi luam mere de la cantină. Luna asta nu ni s-a mai dat niciunul. Nu ştiu de ce, a trebuit să le cumpărăm noi de la chioşc”, a spus Cep Roxana, elevă în clasa a VI-a. Marius Ursu, elev în clasa a VIII-a, este şi el adept al fructelor. Spune că sunt sănătoase şi că merită să renunţi la produsele fast-food pentru un măr.

Părinţi în ceaţă
Teodora Diţa este mamă a unei fete înscrisă în clasa a V-a. Anul trecut a fost nevoită să o trimită zilnic la şcoală cu fructe cumpărate. „Este conştientă că poate merge la pizza sau la McDonald’s maximum o dată pe lună. Prin urmare, se orientează spre mâncarea sănătoasă, inclusiv mere. Ştiu că trebuia să le primească gratuit  de la şcoală, la fel cum se întâmplă cu laptele şi cornul, dar nu a fost aşa. Prin urmare, a trebuit să i le achiziţionez eu. Situaţia e tipic românească. În teorie totul merge bine. În practică lucrurile sunt mereu cu susul în jos”, a spus femeia de 44 de ani.

Programul „Mere în şcoli” este apreciat şi de profesori, care consideră că acest lucru ar trebui să fie prioritar pentru consilierii judeţeni, astfel încât pe viitor să nu mai apară niciun fel de sincope. „Merele pot cu adevărat contracara alimentele tip junk-food. I-ar canaliza pe elevi spre un regim alimentar adecvat vârstei, având în vedere proprietăţile nutritive ale fructelor”, a precizat Cristian Bauman, profesor de educaţie fizică la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite