Auditorul energetic se anunţă una dintre cele mai bine plătite meserii în anul 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Ioan Benea e primul expert care a obţinut atestatul necesar
Ioan Benea e primul expert care a obţinut atestatul necesar

Numai la Deva, auditarea energetică a imobilelor este o afacere de peste 400 de mii de euro anual. Din 30 martie vânzările imobiliare sunt condiţionate de existenţa unui certificat energetic, dar lipsa acestuia nu se pedepseşte.

Din 30 martie, cel puţin teoretic, niciun imobil nu se va mai putea vinde fără certificat de eficienţă energetică. Prin urmare, una din cele mai bine plătite meserii pentru anul 2010 se anunţă a fi cea de auditor energetic. În judeţul Hunedoara există doar cinci astfel de auditori.
Din cifrele care se vehiculează deja, preţul întocmirii unui certificat termic poate varia, în funcţie de locuinţă,  de la 50 la 500 de euro. Ioan Benea este unul dintre cei cinci experţi hunedoreni, primul care a obţinut atestatul necesar pentru evaluarea termică a clădirilor.
„Tarifele  pentru eliberarea certificatului pot varia între unu şi cinci euro pe metru pătrat. Cred că la noi în judeţ preţul va fi undeva spre mijlocul plajei de tarifare. Am achiziţionat deja softul necesar întocmirii certificatului şi sunt în discuţii cu mai mulţi notari pentru o colaborare pe linia eliberării  certificatelor termice”, spune expertul hunedorean.  Piaţa este practic virgină.   Numai  în Deva, conform datelor înregistrate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara, au fost tranzacţionate anul trecut aproximativ 950 de imobile. Dacă trendul se va păstra, acest lucru înseamnă că în 2010, cei cinci auditori energetici ar putea face la un loc un venit între 47.500 şi  475.000 de euro. Adică, minim 9.500 şi maxim 95.000 de euro de căciulă. Legislaţia nu pedepseşte lipsa certificatului termic, deşi impune prezenţa acestuia.

Paradox legislativ
„Nu există stipulată nicio pedeapsă în cazul încheierii unui contract de vânzare-cumpărare de locuinţă fără certificat termic.Aşa că se poate întâmpla orice, mai ales că numărul de auditori este mult sub necesar”, spune Ioan Hotoiu, preşedintele Camerei Notarilor Publici Alba-Iulia.

Ce înseamnă certificatul energetic?
Potrivit lui Ioan Benea, certificatul energetic va încadra locuinţa într-una din categoriile de eficienţă energetică stabilite conform normativelor. Există cinci categorii energetice  de la A la F, A fiind cea mai bună. Determinarea categoriei se face în funcţie de mai mulţi parametrii: materialul din care sunt făcuţi pereţii, structura de rezistenţă, tipul ferestrelor, poziţionarea locuinţei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite