Darius Şerban „zboară” spre titlul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul are 18 ani şi face parte din lotul naţional de aeromodelism. La cea mai recentă competiţie la care a participat a reuşit să-i bată şi pe seniori.

Şerban crede că viaţa sa stă sub semnul unei stele norocoase. A fost primul copil din judeţul Hunedoara care a văzut lumina zilei în anul 1992. Un semn care, în opina sa, arăta că astrele îl vor favoriza. Copilăria sa a stat sub semnul avioanelor. Tatăl său, antrenor de aeromodelism, i-a umplut camera cu machete de avioane.
„Atunci când mă gândesc la copilăria mea, primul gând se îndreaptă spre avioane. În camera mea erau multe machete ale unor avioane. Sunt cele mai puternice amintiri ale primilor mei ani de viaţă. Aşa se face că nici nu mă mir că la opt ani am ajuns să particip la primul meu concurs de aeromodelism”, povesteşte Şerban.

A uimit toţi concurenţii
După primii paşi în aeromodelism, următorii ani i-au adus lui Şerban zeci de cupe şi medalii în aeromodelism. A câştigat tot ce se poate câştiga, astfel că acum face parte din lotul naţional fiind legitimat la Asociaţia Sportivă Aurul Brad. Se antrenează săptămânal şi de fiecare dată încearcă să înţelegă cât mai bine cum să facă o lansare perfectă şi cum să aducă avionul în locul unde sunt cei mai mulţi curenţi ascendenţi de aer.
Ultima ispravă a tânărului a avut loc în urmă cu câteva zile la Salonta unde s-a desfăşurat o etapă a Cupei Mondiale. Aici Şerban a reuşit să-i uimească pe cei 60 de concurenţi pe care i-a învins atât la categoria juniori cât şi la seniori.
Juniorul hunedorean a ocupat locul întâi în proba de planor F1 profesional, învingând seniori care aveau modele de planoare electronice care au costat aproximativ 2000 de euro, în timp ce Şerban s-a prezentat cu un model mecanic, ce costă doar 450 de euro. „A fost o reuşită excepţională, mai ales dacă ţinem cont de faptul că ungurii, care au fost prezenţi la această competiţie, au fost campioni mondiali în 2007. La finalul concursului, toţi se uitau cu nedumerire la modelul meu mecanic şi ieftin, care a zburat mai sus şi mai mult timp, decât modelele electronice şi scumpe ale lor”, spune Şerban.

Condiţie fizică
În opinia lui Şerban, cheia sucesului în aeromodelism stă în concentrare, reglaje perfecte ale avionului şi o tehnică a lansării foarte bine pusă la punct.
„Trebuie să ţii cont de curenţii de aer şi de modul în care dirijezi avionul pentru a prinde cei mai favorabili curenţi de aer. Totul ţine de intuiţie şi de o bună cunoaştere a tehnicilor de zbor. Şi de condiţie fizică, dacă ţinem cont de faptul că pentru recuperarea avionului trebuie să parcurgi şase şapte kilometri”, a explicat hunedoreanul.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt următorii paşi pe care îi vei face ?
Mă pregătesc intens pentru Cupa României care se va desfăşura în perioada imediat următoare în Harghita. Este o ocazie pentru a dovedi că sunt cel mai bun. Mai ales că, de anul viitor, voi fi obligat să concurez la seniori.

Este scump un astfel de sport?
Da. E nevoie de mulţi bani dacă ne gândim că un model performant ajunge la 2.000 de euro. Nu mai vorbesc de banii necesari deplasărilor la concursuri. Ar fi bine dacă oamenii de afaceri, care sunt pasionaţi de acest sport, s-ar oferi să ne sponsorizeze. Aeromodelismul este un sport foarte popular în alte state.

Ce-i place
Lui Şerban îi place să joace biliard şi este pasionat de dansuri populare. „În zona în care locuiesc sunt mai mulţi tineri dansatori care ne învaţă dansuri populare”, spune Şerban.

Ce nu-i place
Tânărul este nemulţumit când vede oameni care cred că pot obţine rezultate fără să muncească. „Nu-mi place că sunt obligat să învăţ la materii care nu mă atrag”, spune Şerban.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite