Sabin Faur a condus colosul siderurgic de la Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost în fruntea colosul metalurgic de la Hunedoara. Acum îşi aminteşte cu exactitate fiecare detaliu din viaţa combinatului pe care l-a condus.

PROFIL
Născut: 07.03.1932, Baldovin, Baia de Criş
Educaţie: Facultatea de Metalurgie, Bucureşti
Experienţă: fost ministru-adjunct al Metalurgiei, peste 30 de ani experienţă în domeniu
Familie: căsătorit, un fiu, Dan

Ca să fie cuprinsă în întregime, povestea lui Sabin Faur, care se împleteşte cu cea a creşterii şi descreşterii combinatului şi a oraşului, ar avea nevoie de o carte. Deşi hunedoreanul se apropie de vârsta de 80 de ani, îl găseşti la computer, cu messengerul deschis, analizând evaluari comparative ale cererii de oţel la nivel mondial.
Fiu al unui tâmplar care nu ştia să citească, dar care l-a învăţat să se poarte bine cu oamenii, hunedoreanul a avut ambiţia să facă o facultate, iar în 1976 a devenit directorul unuia dintre mamuţii industriali din ţară. „Mă îndrăgostisem de o bucureşteancă şi, cum eram eu un băiat amărât, am întrebat un coleg unde se plăteşte mai bine. «La Metalurgie», mi-a răspuns el”. A făcut, deci, Metalurgia, iar când a terminat, a cerut să fie repartizat la Hunedoara. A vrut să lucreze la oţelăria electrică, dar apoi avea să fie mutat la „Laboratoare”.
Erau 700 de angajaţi acolo, dintre care 500 de femei, aşa că făceau colegii glume: «Sabine, ce-o să te faci tu, măi, cu atâtea sute de femei şi tu şef peste ele!?» Pot să spun, însă, că niciodată femeile nu au făcut probleme, dimpotrivă, s-au dovedit a fi deasupra bărbaţilor cu multe clase”, a mărturisit fostul director al combinatului. O dată i s-a raportat că femeile scot laptele-antidot din combinat şi îl duc acasă, la copii. A luat la întrebări o angajată şi aceasta i-a răspuns franc că mai bine rabdă ea, decât cei doi copii ai ei. „Erau mame, dom’le!”, a spus înduioşat Faur.

Hunedoara bătea Ungaria la producţie
Fostul director al Combinatului Siderurgic adaugă că a avut norocul ca la Hunedoara să găsească mai multe cărţi de specialitate decât la Bucureşti. Aşa a ajuns să ştie foarte bine atât teorie, cât şi practică, iar după ce timp de doi ani fusese director tehnic, în 1976 a devenit director general al Combinatului Siderurgic. „Calitate ca la noi nu era nicăieri în ţară, nici măcar la Galaţi, aşa că toată lumea vroia contracte cu noi, oţel de la Faur, ziceau ei”.  Fostul metalurg îşi aminteşte cum l-a uimit pe ambasadorul Ungariei, când acesta a vizitat combinatul şi a aflat că numai hunedorenii produceau patru milioane de tone de oţel pe an, pe când toată Ungaria realiza doar 3,2 milioane de tone. Cu Ceauşescu se întâlnea frecvent şi spune despre el că era un om inteligent la care, dacă veneai cu argumente, era imposibil să nu te asculte. „Ea, în schimb (n.r. Elena Ceauşescu), era o babă rea!”

Întrebări şi răspunsuri

Ca director, aveaţi vreo autonomie în decizii?
Odată a venit în vizită Ceauşescu şi eu, cum îl plimbam prin Combinat, trebuia să-i explic cum funcţionează lucrurile. La un moment dat am ajuns pe un loc gol, unde nu avem ce să-i mai zic şi am adus vorba despre lipsa hranei. „Şi ce vrei să fac eu?”, m-a întrebat. „Ai atâta loc aici, creşte porci, pune cartofi, fă ce vrei!”, a adăugat. Aşa am ajuns să avem o fermă de 3.000 de porci şi microcantine în toate secţiile.

Cum vă explicaţi eşecul Combinatului Siderurgic de la Hunedoara?
Cererea de oţel pe plan mondial a crescut de la 750 de milioane de tone în 1990, la 1,22 miliarde de tone în prezent, aşa că nevoie de forţă de muncă a fost şi este. La Hunedoara a acţionat dezinteresul românilor şi interesul străinilor de a elimina un concurent de mare clasă.

Ce-i place
Să asculte muzică clasică, e abonat la reviste de istorie şi îşi preţuieşte enorm soţia. „Pentru mine a fost soţia ideală. Veneam acasă obosit şi nu puteam să adorm de griji. Ea venea atunci lângă mine şi imediat mă linişteam”, spune Faur.

Ce nu-i place
„Că se fură prea mult, că e prea multă corupţie şi prea multă vorbărie politică. Am fost şi eu ministru-adjunct la Metalurgie, dar politică n-am făcut, de fapt. Discutam numai chestiuni legate de sectorul meu şi atât” , a spus hunedoreanul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite