Procurorii sunt pe urmele celei de-a 13 -a brăţări dacice traficată în afara ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii au stabilit că numărul brăţărilor furate din siturile Munţilor Orăştiei şi apoi traficate a ajuns la 24. A treisprezecea brăţară dacică va fi adusă în ţară în cursul acestui an. Între timp, procurorii ar putea trimite în judecată alţi căutători de comori.

Procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a declarat că statul român este pe cale să recupereze a treisprezecea brăţară dacică din cele 24 de brăţări dacice care au fost furate din siturile protejate ale Munţilor Orăştiei de braconierii arheologici. „În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm brăţara dacică, precum şi alte artefacte importante sustrase”, a precizat Augustin Lazăr, pentru „Adevărul de Seară” Deva-Hunedoara.
Iniţial, anchetatorii au stabilit că braconierii au descoperit şi traficat pe piaţa neagră în Occident două tezaure de cinci şi, respectiv, zece brăţări dacice. „În urma extinderii cercetărilor, am ajuns la concluzia că au fost sustrase din siturile arheologice patru tezaure de brăţări dacice, cu 24 de piese, la care se mai adaugă monezi, şi care vor fi recuperate”, a adăugat prim-procurorul adjunct de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Vinovaţii pentru furt
Cele 12 brăţări recuperate până în prezent de autorităţi au fost expuse la Alba Iulia. Ele se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României. De furtul şi traficarea lor au fost învinuite mai multe persoane, hunedoreni, dar şi cetăţeni străini care, în perioada 2000 – 2007, au organizat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei.
Grupurile învinuite de infracţiuni de crimă organizată sunt judecate în două dosare penale. Unul dintre ele se află pe rolul Curţii de Apel Alba-Iulia, iar în celălalt magistraţii Judecătoriei Deva sunt aşteptaţi să pronunţe sentinţele.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite