Călin Narcis Pogăciaş spune unde trebuie căutat profitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Narcis Pogăciaş
Călin Narcis Pogăciaş

Specialistul deţine peste 25 de atestate în domeniul „ştiinţei” afacerilor. Hunedoreanul explică ce înseamnă consilierea în business.

PROFIL
NĂSCUT. 27 aprilie 1968
EDUCAŢIE. Universitatea Tehnică „Traian Vuia”, Timişoara
EXPERIENŢĂ. Peste 15 ani de experienţă în consultanţă de afaceri
FAMILIE. Căsătorit

În funcţie de  priorităţile fiecăruia, s-a dezvoltat în ultimii ani un sistem complex de servicii care să satisfacă nevoi dintre cele mai diverse. Doreşti o talie de viespe şi o gambă formată? Suni un preparator fizic. Te interesează cum se calculează salariul net dacă ştii brutul? Cauţi un profesor de contabilitate. Ce se întâmplă însă dacă eşti om de afaceri şi după ce ai încercat tot ce ai crezut că e bine, afacerea ta nu a mişcat din loc niciun milimetru?  Una dintre opţiuni ar fi să apelezi la un consultant.
Călin Narcis Pogăciaş este unul din specialiştii hunedoreni care de 15 ani se ocupă cu dezvoltarea mediului de afaceri. Potrivit acestuia, linia subţire dintre  succesul şi insuccesul în consultanţa de business ascunde un complex de variabile care nu sunt toate sub controlul expertului.
„Mi-a plăcut întotdeauna să mă ocup de afaceri.  Am condus până în 2008,  timp de peste 10 ani,  Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara,  funcţie care mi-a permis să acumulez experienţă în ceea ce priveşte faţa tehnică nevăzută a dezvoltării unui business. Prognoza, marketing-ul , planificarea, strategia, resursele umane, sunt doar câteva ingrediente care duc la transformarea activităţii unei companii în bani. Cu atât mai mulţi, cu cât managementul ei este mai orientat înspre ştiinţa afacerilor”, spune Călin Pogăciaş. Expertul deţine peste 25 de atestate în domenii legate de dezvoltarea şi managementul unei afaceri.  Potrivit acestuia însă,  nu poţi fi un bun consultant în afaceri dacă nu eşti, la rândul tău, un bun om de afaceri.  Expertul apreciază că a trecut cu bine şi proba practică la materia business.
„După o experienţă îndelungată de training şi consultanţă, în urmă cu doi ani am început prima mea afacere. Evident, obiectul de activitate este consultanţa în business. Sunt mândru că anul trecut am avut un rezultat economic peste cel din 2008. Faptul că am reuşit să-mi dezvolt afacerea împotriva curentului potrivnic adus de recesiune îmi dă o confirmare că practica nu te omoară,  dacă cunoşti bine teoria”, spune Călin Pogăciaş.
„Nu sunt salvamar
de firme”
Călin Pogăciaş se apreciază ca un consultant axat pe dezvoltarea afacerilor. „Nu sunt un doctor de firme bolnave sau un salvamar al celor aflate în agonie. În principiu, nu accept clienţi pentru care consultanţa ar veni prea târziu. Consilierea mea e axată preponderent pe acele afaceri cu potenţial de creştere, pentru care există soluţii realiste de a-şi creşte valoarea.”, spune expertul.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai mare impediment al consultatunlui de afaceri din România?
Mentalitatea unor clienţi care nu se mulţumesc cu expertiza ta. Ei sunt cei care te întreabă dacă n-ai vreo proptă undeva care să-i ajute în afaceri. E jenant!

Ce tip de consultanţă merge pe timp de criză?
Cel mai mult am făcut proiecte pentru atragerea de finanţare europeană. Este activitatea care, practic, ţine în viaţă azi consultanţa de afaceri din Hunedoara.

Care e cea mai mare deziluzie profesională trăită?
Un proiect european de un milion de euro, care a fost respins la finanţare în 2008 pentru un motiv care anul trecut a fost eliminat din condiţiile de neeligibilitate.



Ce-i place
„Îmi place enorm de mult să conduc maşina. Pilotajul îmi dă o senzaţie unică de satisfacţie, mă relaxează. Nu refuz niciodată un drum pe care îl am de făcut la volan ”, spune Călin Pogăciaş.

Ce nu-i place
„Greutatea corporală excesivă. Sunt foarte la acest lucru, pentru că mi se pare de dizgraţioasă o siluetă cu burtă”, declară expertul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite