TIMP LIBER: Folclor, artificii şi multă voie bună la serbările populare de la Ţebea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Ţării Zarandului găzduieşte tradiţionalele serbări populare. Pe lângă concerte, manifestarea inlude un pelerinaj la Panteonul Naţional Ţebea.

Devenite deja tradiţie, serbările populare de la Ţebea se desfăşoară în fiecare an la începutul lunii septembrie, închinate memoriei eroului naţional Avram Iancu. Ca şi în trecut, la manifestare sunt aşteptaţi şi de data aceasta mii de oameni, atât din judeţ, cât şi din alte colţuri ale ţării. Serbările vor începe, mâine, cu un pelerinaj la Panteonul Naţional Ţebea, iar seara se va încheia cu un foc de artificii. Duminică dimineaţa va avea loc o depunere de coroane la monumentul eroilor, precum şi o slujbă de pomenire la mormâtului lui Avram Iancu. De la ora 13.00 este programat  un spectacol folcloric semnat de artişti şi formaţii locale, dar şi cu renume naţional. Pe scenă vor urca, printre alţii, Mariana Deac, Mariana Anghel, Ovidiu Homorodean şi Ciprian Roman. Cu toţii vor fi prezentaţi publicului de Marioara Murărescu. Acompaniamentul muzical va fi asigurat de grupurile instrumentale „Dor” şi „Doina Crişului”.

Linişte şi fân proaspăt cosit
Satul Ţebea este situat în sudul Munţilor Apuseni, în Ţara Zarandului, într-un peisaj fermecător, cu oameni şi obiceiuri care-şi urmează rostul lor ştiut.  Aparent izolat de lume, aflat în dulcea stăpânire a dealurilor, în această localitate puteţi avea parte atât de  miros de fân proaspăt cosit şi de păduri multicolore, cât şi de linişte şi trăiri noi. Dacă vă veţi hotărî să faceţi un drum până la Ţebea, nu vă încăpăţânaţi să opuneţi rezistenţă tentaţiilor turistice, istorice şi culturale ale acestui colţ din Transilvania, altele decât cele legate de legenda lui Dracula.

RECOMANDĂRI DE WEEKEND

Expoziţie medievală
Expoziţie medievală, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă aşteaptă , astăzi, cu expoziţia intitulată „Milităria medievală”. Iubitorii de istorie vor putea admira zeci de arme folosite de cavaleri din Evul Mediu.

Pelicule turistice
Festivalul filmului turistic „Hunedoara – natură, cultură, aventură” va avea loc, sâmbătă, în comuna Baia de Criş. Cei prezenţi vor putea viziona, în aer liber, pelicule cu tematică turistică.

Expoziţie la Galeriile „Forma”
Sculptor profesionist şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, Ioan Şeu vă învită, astăzi, la expoziţia găzduită de Galeriile de Artă „Forma” din Deva. Artistul este autor a zeci de expoziţii personale, judeţene şi interjudeţene începând din anul 1969 până în prezent, precum şi a numeroase tabere de sculptură.  Pentru activitatea sa intensă, Ioan Şeu a fost decorat în anul 2004 cu „Meritul Cultural“ clasa a III-a. Nu a ezitat să-şi pună amprenta nici pe diverse lucrări care aparţin unor colecţii particulare sau unor muzee din ţară şi străinătate: Italia, Franţa, Germania, SUA, Siria, Olanda, Ungaria.

Invitaţie la circ, la Deva

image

Hunedorenii sunt invitaţi, sâmbătă, să vadă lei senegalezi, crocodili, maimuţe şi multe alte animale sălbatice. Circul Americano se află în oraşul de la poalele Cetăţii, iar organizatorii promit o extraordinară dresură de elefanţi. Din atenţia publicului nu vor lipsi şerpii anaconda, pitonul uriaş şi iguana. Spectacolele se vor desfăşura în intervalul orar 16.00-19.00, în parcarea hypermarketului de la intrarea în oraş.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite