Delia Roxana Nicula îmbină literele cu cifrele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva de 12 ani a obţinut locul I la etapa naţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „Ionel Teodoreanu”. Îi place în egală măsură fizica.

PROFIL
Născută: 17.11.1997, Deva
Studii. Elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva
Familie. Singură la părinţi

Cu un vocabular foarte dezvoltat pentru vârsta ei, Delia îşi începe povestea cu anii de grădiniţă. A fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa ei de copil, întrucât spaţiul jocului a cucerit-o definitiv. Nu a fost zi în care să nu vină foarte entuziasmată la părinţi pentru a le împărtăşi noile lucruri pe care le-a aflat şi învăţat la grădiniţă. „Îmi place şi la şcoală la fel de mult, pentru că fiecare perioadă a vieţii are farmecul său”, a spus Delia. Întrucât mama sa este vorbitoare de germană, a fost înscrisă la o clasă unde germana se studiază ca limbă maternă. Delia consideră că în acest fel părinţii săi au vrut să o testeze, să vadă dacă va reuşi să se adapteze cu brio unei limbi străine. A reuşit, s-a clasat pe locul al III-lea la etapa judeţeană a olimpiadei de profil.
Chiar dacă învaţă şi engleză, germana o atrage mai mult, întrucât o vorbeşte mai des şi o studiază încă din clasa I. Pasiunea pentru ceea ce înseamnă limbă şi comunicare se vădeşte din plin atunci când vine vorba de limba română. Anul trecut, la Olimpiada de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „Ionel Teodoreanu”, etapa naţională, copila a obţinut locul II. Pregătită de profesoara Daniela Teodoru, luna aceasta s-a ambiţionat şi s-a clasat prima pe podium. „Am venit acasă cu două premii. Exceptând locul I, am primit diploma Costache Negruzzi, care punctează sensibilitatea, originalitatea şi intuiţia critică în raport cu un text literar”, a precizat olimpica.

Fire sportivă
Pentru toate aceste rezultate, copila a muncit ore întregi, însă a ajutat-o foarte mult faptul că reţine uşor ceea ce i se predă la şcoală, astfel că acasă îşi face rapid temele. Eforturile sale nu se opresc însă aici, întrucât îmbină foarte bine literele cu cifrele. La faza zonală a olimpiadei de fizică s-a clasat pe locul al III-lea. „Încerc să fiu perspicace la fiecare disciplină şcolară. Dacă gândeşti logic, nimic nu e imposibil”, a adăugat micuţa. Chiar dacă mulţi copii de vârsta ei visează deja la viitoarea lor carieră, ea nu ştie „ce se va face când va fi mare”. Nu s-a decis încă, aşteaptă să afle până la finalizarea gimnaziului în ce domeniu este cea mai bună, întrucât activităţile sale nu se reduc numai la studiu. În afara orelor de curs joacă volei, iar atunci când se plictiseşte de mingea de volei, o înlocuieşte cu cea de baschet. De asemenea, merge la cursuri de dansuri de societate. „Încă sunt la început, însă deja am învăţat câţiva paşi de vals şi tango”, a precizat Delia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce faci atunci când nu înveţi, nu dansezi şi nu faci sport?
Am grijă de „surioara” mea cea mică: un porcuşor de guineea, femelă. Sunt mare iubitoare de animale, îi curăţ cuşca, îl hrănesc şi îi ofer multă afecţiune.

Ce înseamnă pentru tine cuvântul succes?
Înseamnă nu doar performanţă pe plan şcolar, ci şi clipe fericite petrecute alături de părinţii mei, precum şi relaţii strânse cu prietenele mele.

Simţi că ceilalţi colegi te privesc diferit pentru că studiezi atât de mult?
Nu, pentru că mai sunt copii în clasă cu rezultate foarte bune. Din contră, ne încurajăm şi ne spijinim reciproc.

Ce-i place
„Îmi place să citesc romane de acţiune, poliţiste. Ador natura, să mă dau cu rolele şi preţuiesc foarte mult valorile eterne, precum dragostea, fericirea şi frumuseţea”, a spus Delia.

Ce nu-i place
„Nu-mi place invidia, minciuna, oamenii care sunt superficiali şi vor să pară altceva decât ceea ce sunt cu adevărat”, a spus Delia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite