Teodor Barbu, cel mai bun elev la pian din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Barbu
Teodor Barbu

Elevul a adus pentru prima oară la Deva premiul întâi la faza pe ţară a Olimpiadei de Muzică.

PROFIL
Născut. 10.07.1999, Deva.
Educaţie. Liceul „Sigismund Toduţă”.
Performanţă. Primul loc la faza naţională a Olimpiadei de Muzică.
Familie. Patru fraţi mai mici.

De la trei la şapte ani Teodor a locuit la Hunedoara şi îşi aminteşte că asculta foarte multă muzică clasică la radio. Asta i-a plăcut lui dintotdeauna, poate şi pentru că a moştenit talentul tatălui său, care a studiat şi el vioara şi pianul. Când a fost să meargă la şcoală, în clasa I, alegerea şcolii de muzică din Deva a venit natural.
Serios ca un director de multinaţională cu mari responsabilităţi, Teo – cum îi spun prietenii – povesteşte că munceşte de la opt dimineaţa şi până la opt seara, iar apoi mai are doar un pic de timp pentru desene şi pentru joacă. Dacă îl întrebi ce fragment îi place mai mult e pus în dificultate, dar alege să interpreteze impecabil o bucată din Edvard Grieg. „Părinţii au fost cei care au vrut să mă dea la şcoala de muzică însă mie îmi place aşa de mult pianul că exersez zilnic, de plăcere, cel puţin două ore pe zi, în afară de cele trei ore săptămânale pe care le fac la şcoală”, a declarat micuţul.

Muzică, şah şi pictură
Îi plac însă şi Hermann Berens sau Johann Sebastian Bach, compozitori din care a intrepretat încă de la primul său concurs  la Sighetul Marmaţiei, fiind premiat şi la competiţii din Târgu-Jiu, Zalău ori Bucureşti.

Are nevoie de un pian
Mai mult, Teo e pasionat şi de şah, el câştigând locul al doilea la un concurs organizat pentru elevii din Deva, dar pictează şi icoane pe sticlă. Ar fi încercat şi sculptură, dar când s-a dus prima oară la Palatul Copiilor era prea mic pentru a putea să facă parte din grupa de vârstă care lucra cu lemnul şi cu dalta, aşa că a amânat o vreme.
Cu Ana-Maria, sora lui mai mică, în vârstă de şase ani se înţelege cel mai bine, iar profesoara care îl pregăteşte pe Teodor pentru concursuri, Doina Ona, spune că intenţionează ca de la anul să lucreze cu ambii copii, micuţa fiind la fel de talentată. Băieţelul are acasă vioară şi o pianină, însă dacă ar avea un pian cu adevărat performant ar putea să treacă la un alt nivel şi s-ar putea pregăti împreună cu sora lui, cântând bucăţile preferate la patru mâini. E prea scump, însă, iar părinţii nu îşi permit să investească peste 2.000 de euro, chiar dacă suma aceasta ar contribui la concretizarea carierei de pianist a fiului lor.
Pasionat şi de ciclism, Teo spune că are acasă vreo cinci biciclete, mărturiseşte că îl bate gândul ca atunci când va fi mare să plece în Canada şi adaugă că talismanul său norocos este o cravată roşie foarte elegantă, de care nu se desparte niciodată la concursuri.

Întrebări şi răspunsuri

Ce îţi place să faci în timpul liber?
Am doi câini acasă, Temi şi Ţompi care se bucură aşa de tare când mă văd că încep să sară, de parcă ar dansa. Îmi place să mă joc cu ei sau cu fraţii mei, însă ei se supără dacă eu sunt cel care câştig la vreun joc, aşa că trebuie să fiu foarte înţelegător.

Cine te susţine şi te ajută?
Mama mă ajută atât la muzică, precum şi la alte teme, dar şi doamna profesoară de muzică, Doina Ona. Nu poţi să înveţi totul de unul singur, iar prezenţa unui dascăl contează foarte mult.

Ce-i place
„Să cânt la pian, să joc şah pe calculator şi să pictez icoane pe sticlă, îmi plac copacii şi parcurile şi îmi pare rău când văd în drumul meu spre şcoală că unii dintre aceştia au dispărut”, a spus băieţelul.

Ce nu-i place
„Regret că oamenii taie arborii din oraş, dar sunt mai multe lucruri care nu-mi plac, însă acum nu îmi mai amintesc care sunt acestea”, a spus Teo.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite