Vântul de criză bate puternic prin fostele magazine de lux din oraşele hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi preţurile au scăzut, proprietarii clădirilor de închiriat nu mai au clienţi. Anunţurile cu spaţii de închiriat au împânzit reşedinţa de judeţ. Cu toate acestea, chiriaşii sunt din ce în ce mai greu de găsit.

Criza financiară şi-a pus puternic amprenta asupra pieţei chiriilor. Dacă în urmă cu doi ani era imposibil să găseşti un spaţiu în centrul Devei, astăzi, administratorii clădirilor se uită lung după orice potenţial client. Acest aspect este speculat la maximum de tinerii care vor să-şi deschidă o afacere şi care acum găsesc chirii la preţuri modice. Alin Nicula s-a mutat recent de la subsol la etaj. „E adevărat că într-un spaţiu situat la subsolul unei clădiri chiria este mică, însă altfel lucrezi când eşti la lumină”, a declarat tânărul de 28 de ani, care activează în domeniul agricol. Pentru cei 28 de metri pătraţi ai noului său birou situat în clădirea Cepromin plăteşte, împreună cu alţi doi colegi de lucru, o chirie de 364 de lei pe lună.

Deva Mall, tot mai gol
Simona Suciu, manager Deva Mall, a pierdut 10 chiriaşi de la deschiderea complexului comercial până în prezent, din care trei numai anul acesta. „Ne-a afectat foarte mult criza. Multe firme au închis sau au intrat în insolvenţă. La etajul trei al clădirii mai avem doar un salon de bronzat şi o librărie, restul spaţiilor sunt goale”, a precizat aceasta. Preconizează însă că o parte din spaţiile goale vor fi transformate într-un club de biliard, o sală de bowling şi un coafor. Chiria este de 20 de euro pe metru pătrat, bani la care se adaugă anumite taxe pentru serviciile de curăţenie şi îngrijire. Există spaţii care presupun chiar şi preţuri negociabile. Cu toate acestea, chiriaşii nu sunt atraşi nici dacă sunt chemaţi cu arcanul. „Căutăm un chiriaş de trei luni, însă nu s-a arătat nimeni interesat. Nu cerem o sumă fixă, preţul poate fi tratat cu eventualul client”, a spus Ovidiu Trandafir, proprietarul unui magazin de articole de îmbrăcăminte situat în zona Pieţei Traian.

Chirie cu ţârâita
Pentru că trăiesc din ce în ce mai greu, administratorii şi proprietarii spaţiilor comerciale au ajuns să facă multe compromisuri. Pentru a-şi păstra clienţii, acceptă chirii în rate. Rar găseşti o firmă care să nu aibă întârzieri la plată de minimum două luni.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite