Irina Negruţiu aduce gulguţele cu lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina este adolescenta care a organizat în premieră în week-end la Hunedoara Festivalul Luminii, adunând laolaltă peste 60 de voluntari din două oraşe.

PROFIL
Născută. 12.12.1991, Deva
Educaţie. Colegiul Naţional „Decebal”, Deva
Experienţă. lider de patrulă
Familie. o soră mai mică, Diana

De doi ani e membră a centrului local de cercetaşi din Deva, iar de câteva luni a devenit lidera unei patrule. Prima oară a fost atrasă de ideea de cercetăşie când a văzut adeziunea pe care o colegă urma să o completeze şi să o depună la centrul local pentru a deveni cercetaş.
„Erau trecute în stânga paginii cele 10 reguli, un fel de 10 porunci pentru cercetaşi, toate tip lege morală, printre care îmi amintesc de cele care se refereau la respectarea părinţilor şi a ţării, dar şi ajutorarea aproapelui. A trebuit să meargă mai întâi la cercetaşi Diana, sora ei, cu patru ani mai mică, pentru ca Irina să realizeze cât de interesante erau acţiunile pe care le desfăşurau aceştia.

Cursuri speciale
„Când am auzit iniţial de cercetaşi toată povestea asta mi se părea ceva învechit, cam cum era cu pionierii odinioară, dar când am văzut ce activităţi fac şi cât de entuziastă era Diana am vrut să merg şi eu”, şi-a amintit Irina.
Ca să ajungă lider a participat la tot soiul de ateliere: prim-ajutor, origami, bucătărie, dar a făcut şi un curs special de pedagogie la Comăneşti, în judeţul Bacău. „Stagiul acesta a cuprins atât informaţii de bază despre cercetăşie, cât şi pedagogie aplicată, pe cele şase arii de dezvoltare. Grupaţi în patrule am făcut practică pedagogică, pentru a înţelege şi a şti cum să aplicăm strategii educaţionale pentru dezvoltarea fizică, intelectuală şi afectivă a copiilor de care urma să ne ocupăm”, a adăugat Irina.
Acum ea răspunde de o patrulă de temerari alcătuită din 7 copii de gimnaziu, dar în calitate de membră a echipei naţionale a lucrat şi la programa pe ţară pentru concursuri.
„De la Campul Naţional pentru Temerari, care a fost organizat la Padiş am trecut pe acasă, pe la Deva, mi-am schimbat hainele şi am plecat în tabăra de formare pentru lideri de la Comăneşti”, povesteşte Irina.

Peste 2.200 de gulguţe aprinse
Între timp, după ce a văzut ce impact a avut Festivalul Luminii organizat în alte oraşe din ţară s-a gândit să includă şi Deva pe lista localităţilor participante la acest eveniment-sincron.
Până la urmă, din cauza numărului prea mic de cercetaşi deveni, aceştia au decis să organizeze evenimentul apelând la cercetaşii din Hunedoara. Împreună au reuşit să-i uimească pe hunedorenii ieşiţi la plimbare în Parcul Corvin sâmbătă seara, împodobind aleile cu peste 2.200 de gulguţe.

Întrebări şi răspunsuri

Trebuie să treci prin stagiile „temerar” şi „explorator”, ca să ajungi lider?
Nu neapărat, pentru că acum e mare nevoie de lideri şi nu prea avem de unde să îi luăm. Noi, cei care terminăm clasa a XII-a, plecăm în centrele universitare, iar patrulele rămân fără coordonatori, de aceea chiar şi un adult care nu a fost cercetaş poate deveni lider, cu condiţia să urmeze nişte cursuri de pregătire.

Unde ai auzit prima oară de gulguţe?
La Festivalul „Unitate şi prietenie”, organizat la Alba-Iulia, în 2008. Era în timpul unui atelier şi aveam de realizat gulguţe din plastilină.

Ce-i place
Întâlnirile cu cercetaşii, să scriu pentru revista InfoScout, să îi ofer patrulei de care mă ocup ce am mai bun în mine, iar copiii să pună totul în valoare, dar şi sloganul cercetaşilor: «Lasă lumea un pic mai bună decât ai găsit-o»”, a spus adolescenta.

Ce nu-i place
„Nepăsarea şi faptul că nu am reuşit să apreciem acel lucru pe care alţii îl fac voluntar pentru noi, cum ar fi ecologizările, de exemplu; dacă igienizezi o zonă voluntar, unii consideră că eşti fraier”, a declarat Irina.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite