Petrişor Crăciunoiu, tânărul fotograf care se aventurează în Ţinutul Pădurenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru arta fotografică a pus stăpânire pe hunedorean, în aceeaşi măsură în care bărbatul a reuşit să descopere, prin fotografie, frumuseţile judeţului.

Fie că aşteaptă minute în şir momentul potrivit pentru a surprinde natura în întreaga ei splendoare, fie că frânează pe neaşteptate şi apoi, ieşit în fugă din autoturism, trage rapid fotografia pentru a nu pierde amintirea imaginii ideale, eforturile cu care de ani buni este obişnuit Petrişor Crăciunoiu au dat întodeauna rezultate.

Unul dintre locurile de vis unde fotograful-aventurier a ajuns împreună cu membrii clubului de fotografie Imagon a fost Fundătura Ponorului, din zona Cioclovinei. De acolo s-a întors cu o imagine care a intrat apoi în paginile revistei Photo Magazine, însă cel mai mult l-au impresionat oamenii pe care i-a întâlnit în drumeţia lui. „Trăiesc acolo într-un spaţiu izolat de lume, unde casele din lemn înegrit, date cu petrol lampant pentru a nu fi roase de carii, nu au măcar electricitate. Totuşi, m-a impresionat veselia şi bonomia localnicilor, care te întâmpină cu drag. Vara, ei lasă la poartă pentru trecători câte o cană sau o sticlă de apă”, a povestit Petrişor Crăciunoiu.

În alte locuri, mişcat de frumuseţea peisajelor întâlnite, fotograful a revenit de nenumărate ori. „Unul dintre locurile mele preferate, unde merg deseori, doar pentru a face fotografii, este Ţinutul Pădurenilor, unde dealurile sunt egale şi îmi lasă loc pentru a putea admira întreaga privelişte a văii”, mai spune el.

Promovare prin fotografie
Inspirat de frumuseţile pe care a reuşit să le surprindă în desele lui călătorii prin zonele care ascund frumuseţea judeţului, tânărul a iniţiat un proiect la care îi invită să i se alăture pe toţi cei pasionaţi de fotografie. „Proiectul pe care îl dezvolt împreună cu clubul de fotografie se numeşte «Locuri de lângă noi». Vrem să promovăm prin fotografie tot ceea ce are potenţial cultural şi istoric în judeţul nostru. Vreau să aducem în actualitate tot ceea ce poate fi mai ilustrativ pentru o zonă cu potenţial extraordinar cum este a Hunedoarei”, spune Petre.
Unele locuri din Hunedoara păstrează obiceiuri unice în ţară şi îndeajuns de interesante pentru a atrage turişti, consideră fotograful. De asemenea, mai spune el, în timp ce zone ca Govâjdia, unde a fost turnat oţelul din care fusese construit Turnul Eiffel, rămân necunoscute, altele, cum sunt cetăţile dacice, şi-au pierdut pe nedrept din strălucire. Hunedoreanul speră ca fotografia să le aducă pe acestea din nou în prim-plan.

Intrebări şi răspunsuri

Ce profit poate aduce fotografia artistică?
Fotografia este o investiţie. Ea îmi aduce altfel de satisfacţii, în afara banilor. Aprecierea pe care o primesc din partea publicului este una dintre ele.

Ce fel de fotografii îţi place să faci?
Am început cu peisagistica, apoi am trecut la minimalistică. Unul dintre exemplele mele preferate este imaginea unei berze „dansând”, graţioasă, pe acoperişul unei case. Am denumit-o „le ballet”.

Cu ce altceva te ocupi în afara fotografiei?
Lucrez de mai mulţi ani în domeniul vânzărilor şi de aceea am avut ocazia să cutreier tot judeţul. Între instantaneele surprinse de mine este şi chipul unui momârlan care, îmbrăcat în portul lor specific şi autentic, cu desagii de lână, cobora spre târgul din oraş.  

Ce-i place
Revista National Geographic reprezintă unul din locurile ideale unde Petrişor Crăciunoiu şi-ar dori să lucreze. În paginile publicaţiei a descoperit arta unuia dintre fotografii săi preferaţi, Irving Penn. Deva se numără printre oraşele favorite ale hunedoreanului.

Ce nu-i place
Politica este pe primul loc între antipatiile tânărului. „Fac parte din generaţia care a văzut prea multe sacrificii”, afirmă el. Petrişor nu suportă lipsa de atitudine a multora dintre hunedoreni.

PROFIL
Născut: 5 iunie 1971
Familie: Căsătorit, are un copil în vârstă de cinci ani
Studii: În domeniul marketingului şi al vânzărilor
Experienţă: Patru ani în fotografie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite