PORTRET Eugenia Necşulescu, cosmeticiana din Deva care nu serveşte bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanca este martoră la transformarea serviciilor de epilare dintr-un demers în slujba esteticii într-unul dedicat erotismului. Schimbarea s-a făcut în ultimii 40 de ani

Unul din parametrii discreţi care dau dimensiunea avansării noastre pe scala civilizaţiei este prozaicul fir de păr care ne populează trupul. Mai precis, într-o cheie binară, absenţa sau prezenţa lui pe epidermă ne recomandă  în ochii semenilor ca persoane rasate sau simpli grobieni. Prin natura meseriei, Eugenia Necşulescu a fost martora unei revoluţii în mentalitatea ultimilor 40 de ani, în care pilozitatea corporală a trecut  de la epoca  „full option”,  la era  „epilat complet”. 
Cosmeticiana spune că în anii ’70, îndepărtarea pilozităţii corporale era aproape inexistentă şi se făcea în mare secret. „În acea vreme, epilarea era un serviciu făcut în condiţii extrem de pudice. Clientele îşi ridicau puţin fusta sau rochia ca să le pot îndepărta perii până la genunchi”, îşi aminteşte cosmeticiana. Rareori se primea o comandă de epilare „până sus”, care la acea vreme însemna cel mult la nivelul jartierei sau a slipului de baie cu picior. Nici vorbă de asanare la axile. „În acei ani, nu câştigam aproape nimic din epilare. Tratamentele cosmetice erau baza. Totul a început însă să se schimbe prin 1986”, povesteşte Eugenia Necşulescu.

Epilatul ca preludiu erotic
Pentru cosmeticiană, serviciul de epilare a început să devină din ce în ce mai „decoltat”.  Hunedorencele au început să se epileze la subraţ. „Pe măsură ce costumele de baie au lăsat la vedere tot mai multă piele, epilarea s-a apropiat tot mai mult de zona inghinală. Apoi, după 1990, a căzut şi ultima cortină. A venit la mine o fată tânără,  o studentă, care mi-a spus că ar vrea să se epileze în zona inghinală. A fost prima clientă care s-a dezbrăcat complet în cabinet”, spune Eugenia Necşulescu. 
De atunci, epilarea a devenit prima comandă în cabinetul de cosmetică, depăşind în registrul veniturilor tratamentele specifice. Din trei cliente, două cer în prezent epilarea completă.  Eugenia Necşulescu este de părere că mutaţia epilării din zona satisfacerii canoanelor estetice, în cele ale erotismului a fost catalizată de invazia de filme erotice şi de o influenţă a culturii occidentale în materie. 
Cosmeticiana crede că iniţiativa aparţine în realitate partenerilor clientelor sale. „Toate clientele, dar absolut toate,  mi-au spus că iubiţii sau soţii lor le cer să îşi toaleteze zona genitală.  Este evident că epilatul  a devenit azi un serviciu care slujeşte până la urmă stimulării erotice”, este de părere cosmeticiana.
Ce se întâmplă când vine un bărbat la epilat? „Am epilat bărbaţi pe spate, pe piept. Dar nu pot să-i servesc pe clienţi când vor să se epileze în alte părţi. A venit la mine un italian care dorea o epilare pe picioare. L-am refuzat. La urma urmei, înainte de toate, sunt şi eu femeie şi am anumite principii morale”, spune Eugenia Necşulescu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă şochează cel mai mult în schimbările din meseria dumneavoastră?
Cum în 30 de ani clientele au trecut de la ruşinea de a-şi arăta genunchii, la indiferenţa cu care stau goale.

Care a fost cel mai celebru client al dumneavoastră?
Ohh ! Le-am servit pe Stela Popescu, pe Corina Chiriac, pe Magda Catone. Asta înainte de 1989.

Cât costa o epilare în 1973?
Dacă îmi aduc bine aminte, vreo 25 de lei. Era mai ieftină decât acum.

Ce-i place
„Îmi place  munca mea. Sunt o persoană volubilă, iar activitatea asta îmi permite să cunosc şi să povestesc cu lumea”, mărturiseşte cosmeticiana.

Ce nu-i place
Nu îi agreează pe făţarnici, pe mincinoşi şi pe oamenii parveniţi care au uitat de unde au plecat.

PROFIL
Născută. 06 februarie 1951
Educaţie. Bacalaureat, şcoală postliceală de cosmetică
Experienţă. Oferă  de 38 de ani de cosmetică
Familie. Căsătorită, un copil

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite