PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Vlad Tripon este cel mai fidel cititor hunedorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Tripon
Vlad Tripon

Adolescentul a împrumutat sute de cărţi pline de aventură de la Biblioteca Judeţeană, pe care le-a citit pe nerăsuflate. A fost nominalizat încă din 2010 pentru a i se înmâna Trofeul Micului Cititor, însă juriul l-a desemnat  câştigător doar la ediţia de anul acesta.

PROFIL
NĂSCUT. 29. 10.1999, Deva
EDUCAŢIE. elev clasa a V-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva
FAMILIE. singur la părinţi
PREMII. Trofeul Micului Cititor, ediţia a XXXI-a, acordat de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Deva

Iubitor al aventurii şi mare fan al scriitorilor străini, Vlad Tripon îi trece în fruntea listei celor mai citiţi autori pe Angie Sage şi P. B. Kerr. Seria Septimus Heap, semnată de londoneza Angie Sage şi însemnând  Magia, Zborul, Leacurile şi Expediţia, a reprezentat pentru Vlad o lectură impresionantă. Acum, adolescentul este în aşteptarea Sirenei, cea de-a cincea carte a serialului.

Mă bucur când îmi cade în mână o lucrare care ştiu că va avea o continuare, în care acţiunea nu se va termina o dată cu cartea. Nu contează paginile, cât de multe sunt, ci aventura pe care o dezvăluie”, a spus Vlad. Atras de dragoni şi zâne, adolescentul preferă lucrările ştiinţifico-fantastice. Prin urmare, lumea lui preferată este formată din creaturile cu puteri magice şi duhurile lui P.B. Kerr. Akhnaton şi djinnii captivi ai scriitorului scoţian, care a semnat seria „Copiii lămpii fermecate”, pot înlocui pentru Vlad orice carte de ilustraţii. De fapt, spune că nu este de acord ca o carte să conţină elemente grafice, pentru că se pierde farmecul, desenele pun capăt imaginaţiei cititorului şi-l obligă să-şi închipuie personajele şi întâmplările doar aşa cum le redau ilustraţiile.

Mereu aşteaptă un nou personaj după colţ
Autorii români încă nu au reuşit să-l cucerească, la fel cum s-a întâmplat şi cu lucrările moderne. Faptul că Făt Frumos este mereu învingător şi totul se termină cu bine, fără pic de suspans şi continuare, îl dezamăgeşte. Vlad tot timpul aşteaptă noi fantome şi personaje care se caută reciproc fără să ştie acest lucru şi care să continuie firul epic. „Când acţiunea se petrece într-o comunitate care beneficiază de electricitate, de exemplu, nu văd nicio fărămă de fantastic. Dacă stilul medieval se îmbină însă cu cel modern, deja vorbim de altceva. Una e să ai un bec la dispoziţie, alta un pistol, însă să fii nevoit să mănânci la lumânare”, a spus elevul decebalist.  Deşi a început cu biblioteca Liceului Pedagogic „Sabin Drăgoi”, acolo unde a făcut clasele primare, Vlad s-a mutat ulterior la Biblioteca Judeţeană, unde de multe ori merge cu plasa să-şi ridice cărţile favorite. Nu evită însă nici Internetul, unde mereu caută noi informaţii despre cele mai recente titluri.

Întrebări şi răspunsuri

Câte ore citeşti pe zi?
Nu am o normă, mai ales că de multe ori nu pot să fac acest lucru. Oricum, încerc să nu depăşesc 200 de pagini într-o zi, pentru a nu-mi afecta vederea.

La şcoală ce îţi place să studiezi?
Recunosc că nu sunt un elev de 10 pe linie, însă cred că topul e dominat de limba engleză, sport şi istorie. Vreau să ştiu o limbă străină pentru că e foarte utilă la ora actuală, îmi place să fac mişcare, iar istoria o consider importantă pentru că dezvăluie identitatea popoarelor.

Ce vrei să te faci când vei fi mare?
Arhitect sau profesor universitar în arheologie. Îmi plac foarte mult dinozaurii.

Ce-i place
„Îmi place să fiu mereu vesel, pentru că dacă aş fi prea serios m-ar copleşi şcoala. Îmi place să fac glume, motiv pentru care am cont pe un site de profil, de unde le reţin pe cele mai interesante. Am şi o colecţie de reviste Scooby-Doo, fiecare cu câte un banc”, a spus Vlad.

Ce nu-i place
„Nu sunt adeptul jocurilor electronice pline de violenţă, care necesită împuşcături pentru a-ţi învinge duşmanul. Pe mine mă atrag doar cele ce implică construcţia unei case sau dezvoltarea unui oraş”, a adăugat elevul.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite