Acţiune eco: Aproape 150 de tineri au curăţat malurile Lacului Cinciş de gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au strâns câteva sute de saci cu ambalaje şi PET-uri
Tinerii au strâns câteva sute de saci cu ambalaje şi PET-uri

Aproape 150 de tineri au muncit mai bine de o jumătate de zi pentru a strânge deşeurile de pe mal. ECO-Cinciş a fost cea mai amplă ecologizare organizată pe malurile lacului, iar organizatorii urmează să amplaseze şi coşuri de gunoi.

Aproape 150 de tineri s-au adunat ieri pentru cea mai amplă ecologizare organizată vreodată pe malurile lacului Cinciş. Voluntarii coordonaţi de reprezentanţii Asociaţiei Culturale ZAM au cules mii de PET-uri şi ambalaje aruncate la întâmplare de turişti sau de hunedorenii ieşiţi la un grătar. La eveniment au venit inclusiv organizaţii de mediu sau culturale din Timişoara, Braşov şi Oradea, dar şi elevi de la şcolile şi liceele hunedorene.

Lupta cu mizeria
„Suntem aici de la prima oră şi am strâns gunoaiele pentru că tot nu aveam ceva mai bun de făcut. Decât să stau pe messenger, mai bine să las ceva bun în urmă, mai ales că am muncit împreună cu colegii mei, deşi sunt sigură că se va umple la loc în câteva luni. Asta şi pentru că nicăieri nu sunt coşuri”, a declarat Mirela Ignat, elevă la Colegiul de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara.
Proiectul de ecologizare s-a întins pe o perioadă de patru luni, din ianuarie şi până în aprilie. „El a cuprins lansarea unui apel către autorităţi şi societatea civilă, acţiunea de igienizare, iar acum urmează să întocmim un raport şi ulterior vrem să depunem un proiect pe una dintre liniile de finanţare pentru activităţi de mediu. Cu banii obţinuţi intenţionăm să derulăm activităţi de conştientizare, să amplasăm coşuri pe marginea drumului şi să construim vetre de foc în zonele unde campează turiştii”, a declarat pentru Adevărul de Seară vicepreşedintele Asociaţiei ZAM, Andrei Bold.

Autorităţile nu au ajutat
Purtătorul de cuvânt al ECO-Cinciş, Mircea Oegar, care este voluntar în cadrul Asociaţiei ZAM, spune că tinerii au fost susţinuţi financiar, dar şi cu resurse umane sau materiale necesare ecologizării de unităţile turistice din zonă, pensiuni, vile şi moteluri şi aproape deloc de autorităţi. „Ne promisese Primăria Teliuc că ne va ajuta, dar nu au făcut altceva decât să trimită nişte saci de plastic în care să strângem gunoaiele”, a menţionat reprezentantul Asociaţiei Culturale ZAM.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite