Muncă în pielea goală:cum scapă muncitorii care lucrează la peste 35 de grade de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii încearcă să facă faţă temperaturilor ridicate prin mijloace proprii. Topul metodelor de a scăpa de caniculă implică fie renunţarea la haine şi consumul de apă minerală, fie îmbrăcămintea cât mai deschisă la culoare.

Hunedorenii care muncesc la peste 35 de grade Celsius sunt nevoiţi să contracareze razele puternice ale soarelui prin mijloace proprii. În timp ce unii renunţă la haine, alţii consumă multă apă minerală sau de izvor. „E prea cald, mi-am lăsat tricoul deoparte. Ce altceva să faci pe temperaturile astea?!”, a spus Mihai Făniş, 31 de ani, unul dintre muncitorii care lucrează pe şantierul de pe DN7, la ieşire din municipiul Deva. Tiberiu Solomonescu, un coleg de breaslă, preferă să-şi ţină hainele pe el, dar se îmbracă în alb. „Ştiu că albul nu atrage căldura, tocmai de aceea mi-am luat o bluză deschisă la culoare. Mă ajută să nu transpir aşa tare”, a adăugat hunedoreanul de 44 de ani.

Prosop pe umeri
Potrivit şefului de şantier, Ştefan Şarvari, muncitorii primesc zilnic câte un litru jumătate de apă minerală. Pentru că au nevoie de mult mai multă, deseori merg cu bicicletele la Izvorul lui Decebal, de unde au parte din plin de apă rece. „Uneori, ne băgăm şi la umbră. Avem goluri tehnologice, ne ajunge o ţeavă mai târziu şi, între timp, ne putem feri de soare. Nu suntem legaţi de un program rigid”, a precizat Şarvari. Ala Piper face şi ea parte din categoria hunedorenilor care muncesc la temperaturi ridicate. Lucrează la o gogoşărie din reşedinţa judeţului. „Las uşa deschisă şi se mai face curent. Îmi pun şi un prosop umed pe ceafă şi nu am probleme”, a opinat femeia de 34 de ani.
Potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Hunedoara, Horea Raţiu, reprezentanţii instituţiei efectuează, în această perioadă, controale frecvente la firmele ai căror angajaţii lucrează în agricultură, construcţii, drumuri şi poduri. Până în prezent nu au fost desoperite nereguli şi nu a fost aplicată nicio sancţiune.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite