Spectrul şomajului bântuie printre bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia Prefectului aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a reducerilor de posturi bugetare. Specialiştii în resurse umane spun că şansa bugetarilor eliminaţi din sistem de a-şi găsi un loc de muncă la privat este aproape zero.

Decizia Guvernului de a reduce numărul bugetarilor dă fiori reci angajaţilor din primării şi instituţii deconcentrate din judeţ. Fiecare dintre cei aproximativ 44.000 de bugetari existenţi în judeţ speră că nu va fi pe lista celor care trebuie să plece sau că se vor găsi soluţii alternative pentru a-şi păstra locul de muncă.
Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi, a declarat pentru Adevărul de Seară că deocamdată se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare a legii urmând ca apoi să urmărească modul de aplicare a ei. „Ce pot să spun este că în Prefectură vor fi reduse 12 posturi dintre care unul de subprefect. Probabil că, în câteva zile vor apărea şi normele de aplicare a acestei hotărâri astfel că vom şti exact cine şi ce posturi trebuie să reducă”, a declarat Dezsi.

Bugetari fericiţi
Şi dacă mulţi funcţionari la stat sunt bântuiţi de spectrul şomajului există şi bugetari fericiţi. Astfel, primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, dă asigurări că niciun angajat al primăriei nu va pleca. „Noi suntem sub valoarea normelor stabilite de Guvern. Şi dacă se impune concedierea cuiva îl voi transfera la Complexul AquaLand unde va fi nevoie de oameni”, a declarat Muntean. La Primăria Hunedoara situaţia concedierilor este incertă. „Nu pot să ofer nicio informaţie în acest sens. Aşteptăm informaţii de la Prefectură”, a declarat Monica Rada, consiliera primarului Hada.

Şanse reduse
Vestea cea mai proastă pentru bugetarii care vor fi concediaţi vine de pe piaţa muncii. În primul rând locurile de muncă vacante existente în mediu privat nu se adresează acestor tip de angajaţi. În al doilea rând, specialiştii în resurse umane oferă şanse minime unui bugetar care caută un loc de muncă la privat.
„Situaţia bugetarilor concediaţi este foarte dificilă. Un patron nu se va arăta impresionat de CV-ul unui bugetar. În plus, asupra lor planează anatema de angajat obişnuit să taie frunză la câini. Ori, în mediul privat, un angajat trebuie să fie obişnuit cu ore suplimentare şi un ritm de muncă foarte alert şi schimbător. Calităţi care la bugetari lipsesc cu desăvârşire”, spune Simona Marcu, specialist Human Resurces.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite