Liviu Toporan, campionul la box pasionat de matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani de antrenamente tânărul a adus acasă, la Hunedoara, o medalie de aur, devenind campion naţional la box la categoria 48 de kilograme.

PROFIL
Născut: 18.10.1994, Hunedoara
Educaţie: Şcoala Generală Nr. 1
Performanţă: medalie de aur la Campionatul Naţional de Juniori de la Târgu-Mureş

Cu începere de la ora 15 la Clubul „Constructorul” din Hunedoara se antrenează juniorii, copiii cei mai mici, care fac mai mult mişcare şi exerciţii de dezvoltare fizică. Mare parte a sportivilor au transpirat deja din greu când, la ora 16, apare şi Liviu, un adolescent firav şi timid, noul campion naţional la box al oraşului. E atât de emoţionat încât abia rosteşte primele cuvinte şi e încă la generală, pentru că a mers la şcoală abia la opt ani, însă despre asta nu povesteşte prea multe. La box a ajuns datorită unui prieten de familie care i-a zis dacă nu ar vrea să vadă şi el cum e la antrenamente. Acum Liviu are curajul să viseze la mai mult: campion european şi, de ce nu, poate într-o zi chiar campion mondial.

Susţinut de tatăl său
Despre sportivul pe care îl antrenează Ilie Captari - cel care mulţumită rezultatelor de excepţie din ultimii ani, pregăteşte la Hunedoara lotul naţional de tineret - spune că, dacă ar fi să îl caracterizeze, cuvântul care l-ar defini pe Liviu ar fi tenacitatea. Foarte manierat şi parcă prea aşezat pentru vârsta lui, băiatul recunoaşte că nu se vede făcând altceva decât box. „Ce aş putea să fac? Să ajung un derbedeu, în spatele blocului? Acum trei ani, când m-am apucat de box, mama nu a fost de acord cu alegerea mea. Se gândea că o să iau pumni, ceea ce s-a şi întâmplat, dar acum s-a mai liniştit”, mărturişeste Liviu. Adaugă că tatăl lui a fost şi el boxer în tinereţe, aşa că el a fost cel care l-a încurajat.

Îi place matematica
„Maestrul Captari e extraordinar. Ne învaţă toate secretele, ne explică, ne încurajează. Nu, nu aş vrea să mă antrenez cu altcineva, mai ales că maestrul nu ne ceartă niciodată. Bine, nici nu prea are de ce, că noi nici să nu avem timp să facem prostii”, a adăugat Liviu. Scoate cu grijă diploma şi prima lui medalie cu adevărat importantă, cea de campion naţional, în timp ce vorbeşte despre cum ar trebui să fie un sportiv: modest, muncitor şi încrezător în forţele proprii. Dintre toate materiile pe care le studiază la şcoală spune că favorita lui este matematica şi îi acordă tot creditul profesorului său, care „se pricepe să explice cum să rezolvi corect un exerciţiu.” Din cauza antrenamentelor nu mai are prea mult timp pentru rezultate de exepţie şi la şcoală, dar Liviu susţine că îşi face temele cu aceeaşi sârguinţă cu care face box.

Întrebări şi răspunsuri

Ai un model în box?
Da, e chiar Jimmy, colegul şi prietenul meu (n.r. campionul european James Chereji). De la el am învăţat cel mai mult şi îl admir pentru că este un boxer foarte bun şi un sportiv foarte serios. La nivel internaţional îmi place Mike Tyson.

Ce urmează acum, după ce ai devenit campion naţional?
Este foarte posibil să fiu cooptat şi eu în lotul naţional, pe care antrenorul meu îl pregăteşte la Hunedoara. Atunci nu voi mai face un singur antrenament a câte două ore pe zi, ci câte două, deci patru ore de box, zilnic.

Ce-i place
„Să merg cu prietenii, să ne distrăm în oraş, dar asta nu însemnă că ajungem să stăm prin baruri”, a declarat Liviu.

Ce nu-i place
„Copiii care se mândresc cu ce nu au: cu performanţele lor la fotbal sau la nu ştiu ce alte sporturi. Chiar dacă ai rezultate de excepţie, nu e cazul să te lauzi singur. Trebuie să fii modest. Asta înseamnă să fii cu adevărat valoros.”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite