Ca să scape de caniculă, hunedorenii se scaldă în râuri pline de bacterii şi cu risc de înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşeurile deversate în apele din judeţ le-au transformat în adevărate bombe biologice. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia asupra pericolelor pe care le reprezintă scăldatul în apele naturale din judeţ.

Ignorând orice avertisment, în fiecare weekend, sute de hunedoreni campează pe malurile râurilor Strei şi Mureş şi intră în apă pentru a se scălda fără să fie interesaţi de gradul de poluare a apei. Cei mai mulţi mizează pe tradiţia populară conform căreia „dacă apa trece peste cinci pietre” este bună şi de băut.
E adevărat că în niciun loc de scăldat, autorităţile nu au montat niciun panou de avertizare. „Mă duc la Strei de ani de zile şi nu am avut nicio problemă de piele. E adevărat că am prieteni care au avut ceva boli de piele. Dar cum aceştia mergeau şi la ştrand e greu de spus de unde au contactat bacteriile respective”, a spus Cornel Mihalcea, din Deva.
În realitate însă lucrurile stau cu totul altfel. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara avertizează că nici măcar una dintre zecile de scăldători folosite an de an de hunedoreni nu îndeplineşte condiţiile biologice necesare. „Instituţia noastră nu are atribuţii în a verifica aceste ape decât la cererea expresă a primarilor în a căror localităţi există astfel de zone de îmbăiere. Cu toate acestea, nimeni nu a solicitat o astfel de analiză. Dar, dacă ţinem cont de mizeriile care sunt deversate de către oamenii care locuiesc în amonte este clar că apele sunt infestate”, a declarat medicul Cecilia Biro. Medicul dermatolog Mirela Folea arată că în perioada verii aproximativ 25 la sută din hunedorenii care se prezintă la medicii de familie o fac pentru că au contactat o boală de piele în urma contactului cu apa. „Majoritatea prezintă infecţii micotice, bacteriene şi virale la nivelul pielii. Cea mai mare problemă este că mulţi se prezintă la medic după ce s-au tratat după ureche astfel că infecţia s-a agravat”, spune Folea. Una dintre cele mai grave boli ce poate fi luată din apă este leptospiroza, care afectează ficatul, rinichii, cordul şi nu în ultimul rând meningele. Această afecţiune prezintă simptome asemănătoare gripei, hepatitei şi insuficienţei renale. Dacă pacientul nu se prezintă la medic pentru diagnostic şi tratament, boala se poate agrava şi poate duce la deces.
Un alt mare pericol pe care îl reprezintă scăldatul în râuri este înecul. Principalul motiv este acela că în albiile râurilor au loc permanent lucrări de excavare astfel că relieful fundului apei se schimbă de la o zi la alta. Anul acesta, patru persoane şi-au pierdut viaţa în apele râurilor.
„Mulţi vin în zonele pe care cred că le cunosc fără să ştie că acolo au fost executate lucrări de excavare. Abia când intră în apă realizează că e foarte adâncă şi că sunt curenţi puternici. Din păcate, în unele cazuri, persoana sfârşeşte prin a se îneca”, explică Anemona Doda, purtător de cuvânt în cadrul ISU Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite