Salvaţi istoria mocăniţei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul „Salvaţi mocăniţa” a afişat un banner pe vechiul funicular
Grupul „Salvaţi mocăniţa” a afişat un banner pe vechiul funicular

Un grup de tineri cere salvarea vechii garnituri feroviare.Iniţiatorii proiectului „Salvaţi mocăniţa” au luat din nou atitudine faţă de indiferenţa autorităţilor locale şi judeţene în ceea ce priveşte planul de refacere a liniei ferate înguste care leagă Hunedoara de Govăjdie.

De această dată, aceştia au ales un mod inedit de a trage semnalul de alarmă. Grupul de susţinători a „agăţat” pe vechiul funicular un banner pe care este inscripţionat „2012 – Anul reconstrucţiei mocăniţei Hunedoara”. Tinerii hunedoreni au recurs la acest gest după ce autorităţile judeţene şi locale au promis că vor lansa un proiect de punere în valoare a liniei de cale ferată îngustă.

Cum arăta proiectul
„Am ales acest mesaj pentru a pune un pic de presiune pe autorităţile locale care sunt de fiecare dată indiferente la solicitările noastre. Noi am reuşit în 2010 să obţinem clasarea liniei ferate ca monument istoric pentru o perioadă de un an. Iniţiativa noastră ar fi trebuit continuată astfel încât clasarea să fie permanentă”, a declarat Dan Bera, liderul grupului.

La sfârşitul anului 2011, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara  s-au asociat cu primăriile Hunedoara, Ghelari şi Teliuc, precum şi cu Asociaţia „Salvaţi Mocăniţa” Hunedoara, în vederea realizării unui proiect de salvarea a acestui obiectiv istoric. În principiu, proiectul urmărea reconstruirea căii ferate, care a fost tăiată şi vândută la fier vechi, amenajarea podurilor distruse şi consolidarea celor care au mai rămas în picioare. Practic, din cele 12 poduri de odinioară, în acest moment unul singur mai este în picioare. Deocamdată însă, totul a rămas doar pe hârtie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite